Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Klaus Iohannis nu scapă

Bucureşti: Klaus Iohannis nu scapă

DISTRIBUIȚI

133591 –  17122014 –  Președintele ales al României, Klaus Iohannis, nu scapă de dosarul de incompatiblitate, după ce judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) s-au pronunțat, marți, în privința articolului din Legea 161/2003 referitor la incompatibilitatea aleșilor locali, pe care l-au declarat constituțional, informează Realitatea TV.

Astfel, judecătorii CCR au respins, cu majoritate de voturi, excepțiile de neconstituționalitate ridicate de mai multi primari din țară, care au fost declarați incompatibili, în cazul articolului 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

După trei amânări, judecătorii CCR s-au pronunțat marţi în privința articolului din Legea 161/2003 referitor la incompatibilitatea aleșilor locali. Judecătorii CCR au stabilit că articolul este constituțional, astfel că primarii și aleșii locali cercetați de ANI nu scapă de dosarul de incompatibilitate.

„Funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu (…) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”, prevede articolul 87 alineatul 1, litera f) din Legea 161/2003.

Decizia CCR este general obligatorie şi va fi publicată în Monitorul Oficial, urmând ca judecătorii constituţionali să motiveze hotărârea.

Mai departe, după decizia CCR, procesele în care aleşii locali au contestat rapoartele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) prin care au fost declaraţi incompatibili vor fi judecate în continuare, urmând ca instanţele să decidă dacă aceste rapoarte vor fi sau nu anulate.

În baza aceluiaşi articol de lege a fost declarat incompatibil şi preşedintele ales Klaus Iohannis, fost primar al municipiului Sibiu.

În 24 aprilie 2013, ANI anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.

În septembrie 2013, Klaus Iohannis a câştigat procesul intentat ANI, după ce Curtea de Apel Alba-Iulia a admis contestaţia acestuia la raportul de evaluare al ANI şi a dispus anularea deciziei. Hotărârea a fost contestată de ANI la instanţa supremă, iar următorul termen în proces va avea loc în 14 ianuarie 2015. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.