Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Klaus Iohannis: Prosperitatea vine când fiecare își face treaba

Bucureşti: Klaus Iohannis: Prosperitatea vine când fiecare își face treaba

DISTRIBUIȚI

133690 –  22122014  – Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, duminica, primul discurs in calitate de sef de stat, multumind celor care l-au ales, aratandu-se onorat de a sta pe scaunul de la Cotroceni si manifestandu-si increderea ca, peste cinci ani, Romania „va fi tara care a uimit lumea prin transformarile si reconstructia ei”.

„Stau aici, astazi, in fata dumneavoastra, constient de miza acestui moment pentru viitorul Romaniei. Sunt recunoscator si onorat de increderea pe care cetatenii Romaniei mi-au acordat-o, cea de a fi presedintele lor, si ii asigur ca voi fi presedintele tuturor romanilor”, a inceput Klaus Iohannis primul discurs in calitate de presedinte.

El s-a aratat profund miscat de „dragostea de tara” care a stat in spatele voturilor, multumind romanilor pentru ca „au aratat lumii intregi adevarata fata a romanilor”. „Ati facut inca o data sa triumfe democratia si participarea la vot”, a continuat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, asteptarile mari ce caracterizeaza natiunea romana in prezent „pot duce la rezultate mari si vor duce”.

„Asteptarile mari inseamna mai multa responsabilitate, efort si mai multa munca din partea tuturor, iar eu voi fi primul”, a promis Klaus Iohannis.

Potrivit presedintelui, „momentul in care clasa politica incepe sa se ridice la nivelul asteptarilor nu poate intarzia mult”.

„O natiune de cetateni cu aspiratii, idealuri si valori nu va mai accepta sa fie reprezentata decat de o clasa politica pe masura”, afirma Klaus Iohannis.

„Romania lucrului bine facut este angajamentul pe care mi l-am luat in fata oamenilor si cu care pornesc pe acest drum. Imi propun ca la sfarsitul mandatului meu de presedinte, Romania sa fie spatiul unei alte stari de spirit, al unui alt climat social, in care sa isi gaseasca in sfarsit loc stabilitatea, aprecierea valorii si calmul. Nu calmul aparent, in spatele caruia se ascunde resemnarea, cu calmul dat de libertatea de a alege. Prosperitatea vine cand fiecare isi face treaba. Impreuna suntem puternici”, a declarat noul presedinte.

„Romania nu are voie sa devina tara proiectelor incepute si niciodata terminate: de la Constitutie la autostrazi”, a mai spus persedintele, adaugand „Romania nu poate sa ramana tara asteptarilor mari si rezultatelor mici si nu va ramane”.

La finele mandatului sau isi doreste ca „oamenii sa vada ca proiectele se duc la bun sfarsit, ca am facut legi si lucruri durabile, sa avem satisfactia ca am valorificat fecare sansa. Dar pentru asta trebuie sa ne apucam de treaba; lucrurile nu se vor intampla nici peste noapte, nici de la sine”, a afirmat Klaus Iohannis, mentionand ca trebuie sa invatam calmul si rabdarea, pe care sa le folosim inclusiv in relatiile dintre noi.

„Le vom depasi pe toate, daca avem mereu in minte ce ne-am angajat sa construim”, a declarat presedintele Klaus Iohannis.

Primul punct de pe agenda sa il reprezinta reconstructia institiilor politice. „Mi-as dori ca la sfarsitul mandatului meu coruptia sa nu mai figureze pe agenda publica. (…) Este nevoie de intelegerea clara la nivelul intregii clase politice: nu exista alta cale pentru Romania decat aceea a unei tari eliberate de coruptie”, a spus presedintele.

„Va rog, pe cei din partide, sa intelegeti ca nu mai putem lua decizii conjucturale (…), ca reconstructia nu poate porni de la interese de partid si strategii pentru urmatoarele alegeri”, a mai afirmat Klaus Iohannis.

Noul presedinte si-a exprimat increderea ca nu vor fi repetate „erorile din trecut” si ca se va realiza o „constructie durabila, dincolo de interesele partizane de moment”.

„Ma bucur sa constat ca exista deschiderea pentru a incepe discutiile pentru revizuirea Constitutiei si modernizarea ei”, a afirmat Klaus Iohannis, mentionand ca are in vedere reducerea numarului de parlamentari, votul prin corespondenta si electronic.

In continuarea agendei sale se afla reconstructia sistemelor publice: educatie, sistem sanitar, sistem de pensii, mentionand ca doreste ca lucrurile sa fie facute astfel incat acestea sa functioneze nu doar pentru acum, ci si peste una sau doua generatii.

Acesta a atras atentia ca, desi domeniile enumerate reprezinta prioritati si sunt vazute astfel, sunt primele care sufera atunci cand tara se confrunta cu probleme.

„Daca azi inchidem un capitol de 25 de ani, e momentul sa ne raportam altfel si la marile sisteme publice”, a punctat el, afirmand ca „Cu aceste teme va trebui sa ne asezam la masa dialogului si in jurul lor sa stabilim consens”.

In acest sens, urmeaza sa se stabileasca, la „masa dialogului”, „ce obiective de tara ne asumam la aceste capitole, o modalitate de dialog permanent si un calendar cu actiuni, pentru a trece de la vorbe la fapte”. In acest sens, el a declarat ca va chema curand partidele politice la consultari.

„Imi doresc o Romanie scoasa din sfera senzationalului”, a afirmat Klaus Iohannis, mentionand ca „avem datoria de a veni in fata romanilor pentru a le spune ce etape am parcurs”.

„Guvernele nu vor gasi niciodata bani pentru educatie si sanatate daca nu vor sti incotro merg si unde vor sa ajunga. Marile transformari nu se fac asteptand momentul, ci asigurand o viziune si lucrand”, a explicat Klaus Iohannis.

Doar procedand astfel se va ajunge la o Romanie in care oamenii nu-si vor mai cauta viitorul dincolo de granitele tarii, iar cei plecati se vor intoarce, a mai spus presedintele.

In ceea ce priveste politica externa pentru urmatorii cinci ani, cuvintele-cheie in ceea ce priveste politica externa sunt „continuitate si predictibilitate”. In plus, apartenenta la NATO, apartenenta la UE si parteneriatul cu SUA vor ramane cei mai importanti „piloni”.

Cat despre parteneriatul strategic cu SUA, acesta ar trebui aprofundat nu doar din punct de vedere militar, ci si din cel al schimburilor economice si culturale.

Klaus Iohannis militeaza si pentru Romania sa devina furnizor de securitate: „Nu putem fi doar beneficiari, ci trebuie sa fim si furnizori de securitate. Trebuie sa sustinem cresterea bugetului pentru armata. Daca este nevoie, voi merge si voi discuta cu partenerii europeni aceasta crestere a bugetului, mai ales in acest context international”.

Potrivit lui Iohannis, e nevoie ca bugetul Apararii sa ajunga la 2% din PIB.

Noul presedinte isi doreste si ca Romania sa devina o voce mai puternica in UE, „un profil mai solid”. In plus, Romania trebuie sa aduca o contributie mai mare la Europa unita, este de parere Klaus Iohannis.

Presedintele a promis ca in primele sase luni de mandat va prezenta strategia nationala de aparare a Romaniei.

Klaus Iohannis s-a referit si la Republica Moldova, punctand ca rezultatele alegerilor de acolo „ne obliga sa fim sprijinul cel mai important al fratilor de peste Prut, ca obiectivele sa se transforme din deziderat in realitate”.

Presedintele priveste cu optimism urmatorii cinci ani: „Vreau ca pentru fiecare roman sa fie o onoare si o mandrie ca face parte din aceasta natiune”.

„Una dintre practicile pe care ar trebui sa le lasam in trecut o reprezinta declaratiile de complezenta; stirbesc increderea si nu folosesc la nimic. Lucrul bine facut inseamna ca vom construi consesns, si in actiune, cu rezultate”, a mai spus presedintele, afirmand totodata ca cei aflati la putere au „datoria de a veni in fata romanilor de a comunica onest si responsabil”.

Aceasta va trebui sa spuna clar „cat am facut din ce ne-am angajat, ce urmeaza mai departe. Asa voi proceda eu, in calitate de presedinte”.

„Imi doresc o natiune puternica. Natiunea romana e mai mare decat suma intereselor, ambitiilor si reusitelor individuale. Nu suntem doar o suma de oameni pe care ii leaga o cumuniune de traditii (…) -, ci o natiune de cetateni care stie ce vrea in Europa, in lume si mai ales care stie ce vrea pentru sine. Este o onoare pentru mine sa fiu presedintele acestei natiuni”, a completat el, mentionand ca „vreau ca pentru fiecare roman sa fie in mod autentic o onoare si o mandrie ca face parte din aceasta natiune”.

Presedintele a cerut rabdare si incredere, chiar daca recunoaste ca „traim intr-o lume in care vrem ca lucrurile sa se miste rapid si cu rezultate imediate”. E nevoie de rabdare si incredere „unii cu altii, intre noi insine si cu noi insine, ca natiune. Doar cu ele putem face o cobstructie durabila”, a afirmat Klaus Iohannis.

„Imi pun intreaga putere si pricere la dispozitia poporului roman, ca peste 5 ani sa putem spune ca Romania e tara care a uimit lumea prin transformarea si reconstrucutia ei”, a incheiat Klaus Iohannis. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.