Acasă Externe Grecia:Se cere reformarea Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre

Grecia:Se cere reformarea Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre

DISTRIBUIȚI

 133524 –  12122014  – Secretarul de stat George Ciamba a participat la cea de-a 31-a reuniune a miniştrilor afacerilor externe ai Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre (OCEMN), desfăşurată la Salonic, în Grecia, la 12 decembrie 2014, sub auspiciile Preşedinţiei-în-Exerciţiu elene a organizaţiei. În cadrul reuniunii au fost trecute în revistă principalele progrese înregistrate pe perioada PiE OCEMN elene în implementarea Agendei Economice pentru un Parteneriat Întărit în OCEMN, rezultatele reuniunilor ministeriale în domenii importante ale cooperării regionale (transporturi, sănătate, turism, probleme vamale, ştiinţă şi tehnologie), eficientizarea activităţii Secretariatului Internaţional al OCEMN, precum şi evaluarea activităţii organismelor înrudite ale organizaţiei, potrivit unui comunicat al MAE.

În intervenţia sa, secretarul de stat George Ciamba a reafirmat angajamentul României pentru cooperarea regională la Marea Neagră şi contribuţia statului român la activităţile organizaţiei, îndeosebi în domeniul transporturilor, protecţiei mediului, combaterii criminalităţii transfrontaliere şi al cooperării în combaterea evaziunii fiscale. George Ciamba a subliniat importanţa consolidării cooperării OCEMN – UE de o manieră pragmatică şi flexibilă, şi a identificării unor proiecte în arii comune de interes OCEMN-UE, pentru a conferi substanţă interacţiunii cu UE. El a menţionat că interacţiunea cu UE este benefică pentru statele membre (SM), OCEMN putând beneficia de oportunităţile oferite de politicile, iniţiativele şi instrumentele dezvoltate de UE pentru regiunea Mării Negre.

Majoritatea participanţilor au subliniat necesitatea reformei Organizaţiei ca o condiţie esenţială pentru adaptarea la provocările cu care se confruntă cooperarea regională la Marea Neagră.

România a accentuat poziția sa constantă privind eficientizarea OCEMN, promovată încă din mandatul de PiE OCEMN din 2006.

Ciamba a subliniat relevanţa concluziilor reuniunii informale a miniștrilor din SM OCEMN de la New York, septembrie 2014, în perspectiva consolidării voinței politice a SM pentru cooperarea economică în regiune.

Secretarul de stat roman a felicitat Republica Moldova pentru asumarea PiE OCEMN în prima parte a anului 2015 şi a exprimat convingerea că rezultatele alegerilor din 30 noiembrie 2014, care au reconfirmat opțiunea pro-europeană a Chișinăului, vor asigura o continuitate a acţiunii europene a preşedinţiilor în exerciţiu.

După Bulgaria şi Grecia, mandatul va fi preluat de Republica Moldova,  urmând ca România să asigure Preşedinţia în semestrul II al anului 2015, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.