Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Greenpeace cere desecretizarea acordului pentru noul grup energetic de la Rovinari

Greenpeace cere desecretizarea acordului pentru noul grup energetic de la Rovinari

DISTRIBUIȚI

133362 – 08122014 – Greenpeace cere desecretizarea acordului de înființare a companiei IPP (Independent Power Producer) pentru implementarea unei noi unități energetice la Termocentrala Rovinari. Greenpeace a transmis astăzi către Guvern o cerere de desecretizare a Acordului de înființare a companiei și de comunicare a documentului.

Suntem de părere că Guvernul trebuie să susțină interesele cetățenilor României în relația cu țările străine și nu pe cele ale Chinei în relația cu cetățenii României. Transparența, în acest context, este o condiție minimă înainte de orice decizie” , se menționează în cerere.

Acordul a fost semnat în luna octombrie de părțile română și chineză în prezența premierului și este un document secret. Memorandumul de înțelegere, semnat în prealabil cu partenerul chinez, include o clauză de confidențialitateconform căreia numai partea chineză poate disemina public documentele aferente proiectului.

Acesta este un paravan de netrecut pentru toți cei care vor să știe mai multe despre investiția respectivă a statului – cetățeni, presă și societate civilă.

Complexul Energetic Oltenia aparține tuturor cetățenilor acestei țări, iar Ministerul Economiei și întregul guvern au ca scop reprezentarea intereselor cetățenilor țării. Cu toate acestea, entitățile amintite semneză înțelegeri cu China, în numele cetățenilor pe care îi reprezintă, însă cu cu clauze de confidențialitate față de aceștia.

Greenpeace consideră că, într-o țară democratică, angajamentele care privesc interesele economice ale cetățenilor nu trebuie secretizate; din contră, publicul trebuie încurajat să participe în procesul decizional.

În decembrie 2012, Complexul Energetic Oltenia a semnat cu compania chineză China Huadian Engineering Memorandumul de înțelegere pentru construirea unui grup energetic de minim 500 MW, la Rovinari.

În cadrul Forumului Economic şi Comercial China-Europa Centrală şi de Est (Bucureşti, 26 noiembrie 2013), reprezentanții celor două companii, în prezența Prim-Miniștrilor celor două țări, au semnat un Acord de intenție de cooperare pentru realizarea proiectului termoenergetic de la Rovinari. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.