Acasă Nord-Est Iasi Iaşi: Fost preşedinte al Tribunalului Iaşi, trimis în judecată pentru trafic de...

Iaşi: Fost preşedinte al Tribunalului Iaşi, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

DISTRIBUIȚI

133364 – 08122014 – Procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iași, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a judecătorului Radu Dimitrie Tărniceriu, fost președinte al Tribunalului Iași, în prezent președinte al Tribunalului Militar Teritorial Iași, pentru trafic de influență şi participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut penstru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit unui comunicat al DNA, în acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Ioan Leonte, fost primar al comunei Gorban, judeţul Iași, administrator de fapt al S.C. Pescăruş 2005 S.R.L., în prezent comisar în cadrul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Nord-Est Iași, pentru cumpărare de influență, participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi uz de fals, S.C. Pescăruş 2005 S.R.L. Gorban, pentru cumpărare de influență, participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, instigare la fals intelectual şi uz de fals, Amanuel Osoianu, pentru trafic de influență şi participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, Gina Păcuraru (fostă Iacob), asociat unic și administrator al S.C. Lichidator Master Consulting I.P.U.R.L. Iași (firmă care fusese desemnată lichidator al S.C. Pescaris S.A, pentru participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, şi Florin Diaconu, consilier juridic în cadrul Agenției Domeniilor Statului (ADS) – Reprezentanța Teritorială Iași, pentru participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals.

În rechizitoriul întocmit procurorii au reținut că, în perioada 2007-2011, Ioan Leonte, prin acțiuni de fals și abuzuri în serviciu, prin cumpărare de influență, cu ajutorul coinculpaților Diaconu, Păcuraru, Osoianu și Tărniceriu, a făcut demersuri astfel încât un teren în suprafață de 282 ha teren proprietate de stat, să fie întabulat, în mod fraudulos, pe numele firmei PescăruȘ 2005 SRL Gorban, pe care o controla. Terenul respectiv se afla parțial în administrarea Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură (ANPA) și parțial în domeniul public al comunei Gorban.

Demersurile au fost materializate ca urmare a pronunțării deciziei civile nr. 423/22 septembrie 2010 a Tribunalului Iași – Secția Civilă, rămasă definitivă prin decizia civilă nr. 606/03 decembrie 2010 a Curții de Apel Iași – Secția civilă, ceea ce a determinat intabularea nelegală a dreptului de proprietate al societății menționate asupra terenului în cauză, în cartea funciară a localității Gorban.

Concret, în perioada august 2010 – septembrie 2010, Leonte a promis că le va da 50.000 de euro lui Osoianu și judecătorului Tărniceriu pentru ca, împreună, să facă intervenții pe lângă magistrații din cadrul Tribunalului Iași implicați în soluționarea cauzei civile sus menționate, promisiune acceptată de cei doi.

Intervenția avea în vedere admiterea apelului formulat împotriva unei sentinței civile din data de 18 martie 2010 a Judecătoriei Răducăneni, județul Iași, prin care s-a respins plângerea formulată de reprezentanții societății comerciale Pescăruş 2005 împotriva unei încheieri de carte funciară a Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Răducăneni, județul Iași. Suma de 50.000 euro promisă inițial de Leonte în schimbul pronunțării unei decizii favorabile pentru societatea comercială, în apel, în dosarul Tribunalului Iași, urma să fie dată/primită după vânzarea terenului vizat de operațiune, urmând să fie împărțită în cote egale între Tărniceriu și Osoianu. Pentru a avea garanția că promisiunea de plată va fi onorată, a doua zi după pronunțarea deciziei civile din data de 22 septembrie 2010, în schimbul ajutorului primit, Leonte i-a cedat lui Osoianu o participație la firma beneficiară a deciziei judecătorești – Pescăruş 2005, printr-o operațiune de majorare de capital, în urma căreia Osoianu a devenit asociat cu 20% la firma în cauză (părțile sociale respective fiind evaluate la 84.766 euro).

De asemenea, în contul traficului de influență, judecătorul Tărniceriu, împreună cu Osoianu, Păcuraru (fostă Iacob) și Diaconu, a sprijinit demersurile lui Leonte, asigurându-i consilierea și facilitându-i depunerea, la dosarul cauzei, a înscrisurilor justificative. Ca urmare a acelor demersuri, cei doi magistrați din cadrul Tribunalului Iași, învestiți cu judecarea cauzei, au pronunțat, fără vinovăție, decizia civilă din data de 22 septembrie 2010, prin care s-a admis apelul formulat de Pescăruş 2005.

În perioada ianuarie – decembrie 2010, interval de timp în care dosarul cauzei s-a aflat pe rolul instanțelor, judecătorul Tărniceriu a asigurat consilierea – prin „angajarea” unui avocat aflat în anturajul său care să îl asiste și să îl reprezinte pe Leonte în demersurile sale judiciare, a urmărit evoluția cauzei civile și l-a informat pe Leonte, prin intermediul lui Osoianu, cu privire la situația dosarului. Totodată, a facilitat depunerea, la dosarului cauzei, la data de 22 septembrie 2010, a înscrisurilor justificative, prin încălcarea procedurii interne a instanței cu privire la depunerea de către justițiabili a cererilor și înscrisurilor la dosare.

Între înscrisurile justificative depuse la dosarul cauzei s-au aflat un raport financiar întocmit de Păcuraru, la data de 7 martie 2008, în calitate de reprezentant al lichidatorului judiciar Lichidator Master Consulting. Astfel, în raportul nr. 2114/7 martie 2008 privind situația financiară și propunerea repartizării activului între acționarii Pescaris Iaşi, aceasta a menționat, în fals, suprafața de 250 ha teren arabil ca făcând parte din activele al căror drept de proprietate urma să fie transferat către Pescăruş 2005 SRL Gorban, ca urmare a lichidării voluntare a SC Pescaris Iaşi.

De asemenea, între înscrisurile justificative depuse la dosar s-a aflat şi o adresă întocmită de Diaconu, la data de 14 ianuarie 2010, în calitate de jurist în cadrul ADS Iași. La instigarea lui Leonte, Diaconu a întocmit adresa nr. 35/14 ianuarie 2010 în cuprinsul căreia a menționat, în fals, că ADS nu deține și nu a deținut în administrare, pe teritoriul administrativ al comunei Gorban terenul care făcea obiectul cauzei civile, deși parte din acest teren, respectiv 95,18 ha fusese concesionată post privatizare de către ADS, în favoarea SC Pescaris Iaşi.

Prin respectiva decizia judecătorească din data de 22 septembrie 2010, a Tribunalului Iași, Biroul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Răducăneni, județul Iași, a fost obligat să întabuleze, în favoarea societății Pecăruş 2005, dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 282,5 ha teren amplasat în extravilanul localității Gorban, în condițiile în care acesta face parte din domeniul public al statului.

Ca urmare a acestor demersuri frauduloase, pe de o parte, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și comuna Gorban au suferit un prejudiciu în valoare de 1.963.199,51 lei, iar pe de altă parte, societatea comercială Pescăruş 2005 a obținut un folos de aceeași valoare urmare a întabulării ilegale al dreptului de proprietate al acestora asupra terenului în cauză în cartea funciară a localității Gorban.

Pentru a asigura recuperarea pagubei cauzată prin infracțiunile care fac obiectul acestui dosar s-a dispus punerea sub sechestru a suprafeței de 282, 5 hectare teren, amplasat în extravilanul comunei Gorban, intabulat în favoarea Pescăruş 2005.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Iași. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.