Acasă Nord-Est Iasi Iaşi: Senatorul Lazăr, trimis în judecată

Iaşi: Senatorul Lazăr, trimis în judecată

DISTRIBUIȚI

133682 –  19122014 – Procurorii DNA din Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a senatorului Sorin Constantin Lazăr, pentru trei infracţiuni de abuz in serviciu, daca funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care două în formă continuată, săvârşite atunci când era primar al comunei Strunga.

Potrivit unui comunicat al DNA, a mai fost trimis în judecată, tot în stare de libertate, Constantin Petruşcă, contabil şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv în cadrul Primăriei Comunei Strunga în timpul mandatului de primar al actualului senator, pentru trei infracţiuni de abuz in serviciu, daca funcționarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dintre care două în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada 2008-2009, Sorin Constantin Lazăr, în calitate de primar și ordonator principal de credite, fără existenţa unui angajament legal, a dispus aprobarea, fără nici o bază legală, a plății mai multor sume de bani.

Suma de 10.160 lei, cu titlul de „onorariu participare la licitație” a fost aprobată pentru trei persoane, membrii ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru execuţia unor lucrări de reparație a drumurilor din localitate. Aceste plăți au fost nejustificate și nelegale, deoarece persoanele respective fie aveau prevăzută în fișa postului această activitate ca și atribuție de serviciu, fie nu puteau beneficia de altă formă de retribuire, în afara indemnizației prevăzute de lege pentru aceasta funcție.

Suma de 16.550 lei, aprobată pentru alte trei persoane, reprezenta „plată lunară zilieri” (12 rate).  Aceste plăţi s-au efectuat fără existenţa unui angajament legal care să ateste o obligaţie pe seama fondurilor publice (contract de muncă, convenție de prestări servicii, sau orice alt act juridic din care sa izvorască un raport juridic, care sa creeze obligația părților de a presta o munca, o activitate, un serviciu, respectiv de a plăti o sumă de bani). De asemenea, nu există nici un act care sa ateste prestarea vreunor activităţi (pontaje, recepții ale unor servicii prestate sau orice fel de act care sa dovedească prestarea unui anumit serviciu), în folosul unității administrativ teritoriale, de către respectivele persoane. În acest caz, nici nu s-a pus problema reținerii şi virării vreunor impozite și contribuții către bugetul statului, persoanele respective fiind pur și simplu gratificate de către primar cu acele sume de bani, fără vreo justificare.

Suma de 4.929 lei, reprezentând premii anuale, în cuantum de 2.638 lei pentru sine și 2.291 lei pentru viceprimarul comunei, a fost achitată la data de 14 ianuarie 2009, după ce Sorin Constantin Lazăr a dobândit calitatea de senator. În acest mod, primarul şi viceprimarul comunei şi-au însușit pur si simplu aceste sume de bani din bugetul local, deși conform prevederilor legale indemnizația lunară era singura formă de remunerare a primarului şi a viceprimarului pentru activitatea corespunzătoare funcției.

Toate aceste sume de bani au fost avizate de Constantin Petruşcă, în calitate de contabil şi persoană desemnată să exercite controlul financiar preventiv în cadrul Primăriei Comunei Strunga, fără existenţa unui angajament legal și cu încălcarea prevederilor legale.

În cursul urmăririi penale, Primăria Comunei Strunga a comunicat că unitatea administrativ teritorială nu se constituie parte civilă în procesul penal, precizează DNA.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asupra unor bunuri immobile ale lui Sorin Constantin Lazăr.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.