Acasă Externe Berlin: Premieră: Germania a introdus salariul minim

Berlin: Premieră: Germania a introdus salariul minim

DISTRIBUIȚI

133791 –  05012015 – De la 1 ianuarie, Germania (care avea deja multiple acorduri pe ramuri de activitate cu sindicatele privind nivelul minim de plată) a introdus salariul minim pe economie de 8,5 euro pe oră, nivel apropiat de cel din Franța și peste cel din Marea Britanie.

Un studiu al organizației INSM (The Initiative New Social Market Economy) estimează că numărul locurilor de muncă se va reduce cu 250 mii până la 570 mii, ceea ce va greva asupra perspectivelor de creștere ale economiei germane, potrivit Romaniacurata.ro.

Particularitate importantă: salariul minim ar urma să se aplice nu doar pentru rezidenții germani, ci pentru orice angajat care lucrează în Germania. Conform Legii germane privind detașarea lucrătorilor (Arbeitnehmer-Entsendegesetz), salariul minim reprezintă o rată minimă de plată, interpretată de Curtea Federală germanã pentru Dreptul Muncii în legătură cu Directiva UE privind detașarea lucrătorilor.

În temeiul acesteia, salariile minime obligatorii trebuie sã fie aplicate fără discriminare pentru angajatori naționali și străini deopotrivă.

Potrivit Eurostat, în ianuarie 2013, 21 din cele 27 de state membre ale UE (Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Estonia, Irlanda, Grecia, Spania, Franța, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia și Regatul Unit) aveau legislații naționale prin care se stabilea salariul minim prin acord colectiv sau prin acord intersectorial.

Salariile minime lunare la 1 ianuarie 2013 variau considerabil, de la 157 euro în Romania la 1 874 euro în Luxemburg. Dacă se ajustează pentru a ține seama de prețurile locale, disparitățile se reduc de la o scară de 1:14 (în euro) la o scară de 1:6, în conformitate cu puterea de cumpărare standard (PCS). La extremitățile opuse s-au aflat România (274 euro la PCS) și Luxemburg (1524 euro la PCS).

Zece țări au salarii minime mai mici de 500 euro pe lună: România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Estonia, Slovacia, Ungaria, Croația și Polonia. Cinci state membre (Portugalia, Grecia, Malta, Spania și Slovenia) au un nivel intermediar al salariului minim, între 500 euro și 1.000 euro pe lună. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.