Acasă Externe Bruxelles: Despre securitatea în regiune și nevoia întăririi sprijinului NATO România, un...

Bruxelles: Despre securitatea în regiune și nevoia întăririi sprijinului NATO România, un exemplu

DISTRIBUIȚI

 iohannis - nato134059 – 16012015 – Presedintele României, Klaus Iohannis, s-a întâlnit vineri, 16 ianuarie, la Bruxelles, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, prilej cu care s-a discutat și despre o vizită a oficialului NATO la Bucuresti. Cei doi au mai discutat despre securitatea în regiune și nevoia întăririi sprijinului NATO pentru țările estice precum Ucraina, Rep. Moldova și Georgia.

”L-am asigurat pe Jens Stoltenberg de întreaga susținere a României. Statutul de membru al NATO si UE și de partener strategic al SUA reprezintă fundamentul politicii noastre externe”, a declarat, printre altele, șeful statului român. Întrucât anul 2014 a pus Europa în fața unor provocări de securitate greu de imaginat este momentul să reconfirmam solidaritatea la nivelul Alianței în spiritul art. 5. Principiul de solidaritate. Este la fel de puternic acum ca în momentul creării Alianței”. Iohannis a vorbit și despre evoluțiile în materie de securitate, care au determinat necesitatea creșterii chelutielilor de Apărare. ”De aceea am proiectat creșterea la 2% din PIB pentru Apărare și menținerea nivelului timp de 10 ani”. Nu în ultimul rând, președintele român a precizat că baza americană de la Deveselu va deveni operațională în acest an. ”Natura defensivă reprezintă o contribuție importantă a României pentru a întări capabilitățile NATO”.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat, la rându-i, în declarația de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, la Bruxelles, că România este un exemplu pentru alte țări și apreciază contribuția soldaților români în Afganistan și Kosovo.

”Operațiunile din Afganistan au fost foarte importante, apreciem continuarea sprijinului. M-am întâlnit cu soldații români în perioada Crăciunului și am fost impresionat de preofesionalismul lor. Afganistan nu mai este acum un adăpost pentru teroriști”, a afirmat Stoltenberg. ”În lumina atentatelor din Paris, NATO continuă eftorturile sale de a contribui la lupta globală împotriva terorismului. Aș vrea să laud și contribuția din Kosovo dar și la sistemul defensiv de rachete. NATO și România sunt de asemenea angajate pentru a menține stabilitatea Ucrainei prin fonduri și a Moldovei. România este un exemplu pentru alte țări”, a mai spus secretarul general al NATO. PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.