Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Autorităţile române vor repunerea pe agenda publică a Legii Big Brother

Bucureşti: Autorităţile române vor repunerea pe agenda publică a Legii Big Brother

DISTRIBUIȚI

133907 –  09012015 –  Viceprim-ministrul pentru Securitate națională, ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a condus vineri ședința comună a Grupului Interministerial Strategic pentru prevenirea și combaterea macrocriminalității (GIS) și a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU), având ca temă analiza dinamicii situației de securitate la nivelul Uniunii Europene și în zonele de interes strategic ale României, precum și dezvoltarea capabilităților pe linia intervenției în situațiile speciale de urgență.

Vicepremierul Gabriel Oprea a subliniat că asigurarea unui climat de securitate publică presupune existența unor mecanisme operaționale eficiente ale structurilor de stat în paralel cu un nivel înalt de responsabilitate în ceea ce privește asigurarea garanțiilor procesuale ale persoanelor investigate, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Referindu-se la situația generată de ultimele evenimente din Franța, vicepremierul Gabriel Oprea și directorul Serviciului Român de Informații, George Maior, au arătat că acestea relevă o nouă dimensiune a amenințărilor teroriste, de natură să pună în pericol grav securitatea națională și ordinea publică și, nu în ultimul rând, credibilitatea și autoritatea instituțiilor de aplicare a legii.

În aceste condiții, se impune o abordare integrată și o utilizare la maximum a mecanismelor de colaborare ale GIS pentru prevenirea și combaterea macrocriminalității și a CNSSU, pentru prevenirea și combaterea evenimentelor de natură să afecteze grav mediul de securitate.

“Toate instituțiile prezente aici, membre ale celor două structuri – GIS și CNSSU – au atribuții specifice, dar împreună, beneficiind de un cadru normativ și operațional bine structurat – pot genera o reacție fermă, rapidă, de natură a asigura siguranța publică, prevenirea și contracararea tuturor fenomenelor generatoare de pericol la adresa cetățenilor”, a susținut viceprim-ministrul Gabriel Oprea, în cadrul ședinței comune de lucru.

Pornind de la aceste obiective, în cadrul ședinței s-a convenit asupra necesității repunerii pe agenda Guvernului, a Parlamentului și a societății civile, a pachetului de acte normative absolut indispensabile asigurării climatului de siguranță publică și securitate națională, în raport de noile evoluții ale situației de securitate, dar și de normele Uniunii Europene și naționale în domeniu.

Aceste reglementări vizează retenția datelor generate sau prelucrate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil și previzibil în domeniul utilizării cartelelor preplătite, dar și necesitatea utilizării, în condiții legale, a imaginilor obținute din sistemele publice de monitorizare video.

Directorul SRI a susținut că aceste mijloace legale sunt necesare serviciilor cu atribuții în domeniul securității naționale întrucât, în momentul de față, există nevoia identificării corecte a tuturor factorilor de risc. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.