Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Discuții româno-americane despre situațía din Rep. Moldova și Ucraina

București: Discuții româno-americane despre situațía din Rep. Moldova și Ucraina

DISTRIBUIȚI

 aurescu - nuland134027 –14012015 – Ministrul Afacerilor Externe Bogdan Aurescu a avut, la 14 ianuarie 2015, o întrevedere cu asistentul secretarului de Stat al SUA pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice, Victoria Nuland, care efectuează o vizită la Bucureşti în cadrul turneului întreprins într-o serie de state europene.

Agenda de discuţii s-a concentrat pe priorităţile şi direcţiile majore de acţiune pentru 2015 în cadrul Parteneriatului Strategic româno-american, pe evoluţiile preocupante din imediata vecinătate a României şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent asupra situaţiei din Republica Moldova şi a celei din Ucraina, în contextul crizei din sud-estul acestei ţări şi al negocierilor în curs în formatul ”Normandia”. De asemenea, a fost realizat un schimb de vederi pe teme de securitate globală, de interes comun, în actualul context internaţional, inclusiv problema combaterii terorismului.

Cei doi interlocutori au evidenţiat caracterul privilegiat al relaţiilor dintre România şi SUA, şi au subliniat ritmul dinamic, în creştere, al Parteneriatului Strategic, ilustrat de amplitudinea sporită a cooperării pe diverse componente ale Parteneriatului Strategic, inclusiv în planul contribuţiilor comune la asigurarea securităţii regionale, euro-atlantice şi internaţionale.

Bogdan Aurescu a reconfirmat interesul României privind aprofundarea şi extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA şi a reiterat necesitatea menţinerii, şi în 2015, a unei dinamici susţinute a dialogului şi colaborării. În acest sens, a avansat o serie de propuneri concrete pentru amplificarea interacţiunii pe dimensiunile principale ale Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA pentru Secolul XXI, adoptată la nivel înalt pe 13 septembrie 2011. În context, a subliniat importanţa dezvoltării domeniilor de cooperare, în special cel economic, al schimburilor interumane, precum şi în domeniul educaţiei, ştiinţei şi inovaţiei.

În ceea ce priveşte dimensiunea politico-militară şi de securitate, cea mai avansată componentă a Parteneriatului Strategic, ministrul Aurescu a exprimat interesul României ca SUA să continue să sprijine măsurile NATO de reasigurare destinate Aliaţilor estici, precum şi implementarea completă şi în calendarul agreat a deciziilor Aliate adoptate la Summit-ul din Marea Britanie, cu un accent aparte în ceea ce priveşte Planul de Acţiune al Alianţei pentru creşterea capacităţii operaţionale (Readiness Action Plan).

Ministrul român al afacerilor externe a evocat stadiul avansat al operaţionalizării sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu, cu termen de finalizare în cursul acestui an, proiect strategic semnificativ pentru securitatea ambelor state, precum şi pentru securitatea euro-atlantică.

În ceea ce priveşte alte subiecte de interes de pe agenda bilaterală, demnitarul român a reiterat importanţa numirii unui nou ambasador al SUA la Bucureşti, precum şi necesitatea înregistrării de progrese pe linia obiectivului includerii României în programul Visa Waiver. Totodată, în contextul aniversării a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale, Bogdan Aurescu a exprimat interesul părţii române pentru o cooperare apropiată cu partea americană în vederea marcării corespunzătoare a acestui moment cu încărcătură politică şi simbolică deosebită pentru ambele state, inclusiv prin organizarea unor evenimente comune şi implicarea în aceste proiecte a altor parteneri instituţionali.

De asemenea, cei doi interlocutori au realizat un schimb de vederi aprofundat legat de dezvoltările din imediata vecinătate a ţării noastre şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova şi Ucraina, şi implicaţiile acestora pentru România. Ministrul român de externe a evidenţiat demersurile întreprinse de România pentru susţinerea parcursului european al acestor state, pledând pentru menţinerea unui angajament consistent din partea SUA în vederea depăşirii provocărilor din regiune.

Şeful diplomaţiei române a punctat faptul că alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 din Republica Moldova au reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea pro-europeană. Strâns legat de aceasta, a reiterat sprijinul ferm pe care România va continua să-l acorde Republicii Moldova pentru consolidarea procesului de reforme şi implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. În acelaşi sens, Bogdan Aurescu a subliniat importanţa menţinerii sprijinului pentru autorităţile de la Chişinău şi a exprimat interesul pentru susţinerea procesului de reformă, dezvoltarea economică şi consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova. Ambii oficiali au arătat importanţa formării cât mai curând a guvernului de la Chişinău, care să continue procesul de reformă şi de apropiere de UE. În contextul discuţiilor pe marginea situaţiei din Ucraina, ministrul român al afacerilor externe a evidenţiat sprijinul consecvent al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, exprimând susţinerea României pentru regimul de sancţiuni al UE.

Oficialul american a transmis aprecierea deosebită pentru Parteneriatul Strategic cu România şi rezultatele sale importante, subliniind interesul SUA pentru aprofundarea acestuia, inclusiv prin identificarea unor noi oportunităţi de cooperare şi proiecte comune pe dimensiunile economică şi de securitate energetică, educaţie, ştiinţă, inovaţie, bună guvernare.

Reprezentantul Departamentului de Stat a adresat mulţumiri României pentru contribuţiile semnificative în planul securităţii regionale, euro-atlantice şi globale, fiind salutată excelenta cooperare bilaterală, exemplificată şi de proiectul comun de la baza Deveselu, sau de decizia României de sporire a contribuţiei la operaţiunea NATO Resolute Support din Afganistan.

Totodată, oficialul american a evidenţiat rolul pozitiv pe care România îl are în regiune în sprijinirea aspiraţiilor europene ale statelor membre ale Parteneriatului Estic şi a exprimat disponibilitatea de a aprofunda cooperarea bilaterală pe dimensiunea regională, inclusiv prin avansarea unor iniţiative comune care să sprijine reformele democratice şi parcursul european ale statelor partenere din regiune. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.