Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Iohannis preferă un guvern liberal

Bucureşti: Iohannis preferă un guvern liberal

DISTRIBUIȚI

 134225 – 23012015  – Președintele Klaus Iohannis, a declarat, joi seara, că își dorește un Guvern PNL, cu careklaus_iohannis să poată lucra „pe aceleași principii, pe aceeași planificare”, un Guvern care să vină „cu un program de guvernare care se bazează, în esență” pe lucrurile cu care a câștigat alegerile prezidențiale.

În acest sens, Iohannis a afirmat că schimbarea majorității este posibilă, în acest moment, având în vedere “mișcările” din Parlament și partide. În ceea ce privește opțiunea sa pentru funcția de șef al unui viitor Guvern PNL, Iohannis a afirmat că rămâne Cătălin Predoiu.

“În vara lui 2014, am început să lucrez la un proiect, împreună cu colegii mei din PNL, pentru România următorilor zece ani. Propunerea mea nu a venit pe o perioadă scurtă sau foarte scurtă. Eu am venit cu un proiect pe zece ani în care schimbăm România. Pentru asta este nevoie de un nou guvern. Pentru asta este nevoie de un guvern cu care lucrez eu împreună, pe aceleași principii, pe aceeași planificare. Un guvern care vine cu o platformă de guvernare, cu un program de guvernare care se bazează, în esență, pe lucrurile cu care am venit în fața alegătorilor și cu care am câștigat alegerile. Da, eu îmi doresc un guvern PNL. Nu e niciun secret și atunci, cu acel guvern, veți vedea ce înseamnă dacă președintele, nu colaborează constituțional corect, ci colaborează efectiv cu guvernul. Având concepte similare, având abodări similare. Ce avem acum: colaborăm instituțional corect ”, a spus șeful statului, la Realitatea Tv.

Cu actualul guvern, Iohannis a afirmat că nu crede că ar putea să pună în practică gândirea sa „pentru o Românie prosperă și puternică pentru următorii zece ani”.

Cu toate acestea, Iohannis nu exclude ca, în decursul anului curent, majoritatea să se schimbe în Parlament.

“Acest guvern a fost aici când am devenit președinte. Nici nu i-am ales, nici nu îi resping instituțional, pentru că nu este treaba președintelui să respingă instituțional un guvern. Dar cu acest guvern nu văd cum pot să îmi pun în practică gândirea mea pentru o Românie prosperă și puternică pentru următorii zece ani. Eu îmi doresc un guvern PNL (…) dar, președintele nu poate să schimbe Guvernul, doar Parlamentul, în timpul alegerilor parlamentare. Acum este posibil, am zis-o și înainte de alegeri și cred că toată lumea a observat că se și întâmplă, am zis că după alegeri vor începe mișcări în Parlament. Se vor forma noi grupuri, vor apărea reorientări. Acest lucru se întâmplă (…) Este posibil ca, în cursul acestui an, nu știu când, pentru că nu dirijez eu aceste lucruri, dar sunt mișcări în Parlament, mișcări între partide. Este posibil să se schimbe majoritatea și e normal. În momentul în care actuala opoziție simte că are un vot în plus, vine cu moțiune de cenzură și schimbă guvernul. Așa funcționează democrația”, a adăugat Iohannis.

În ceea ce privește premierul pe care și l-ar dori la Palatul Victoria, Iohannis a afirmat că opțiunea sa nu s-a schimbat.

„Este aceeași pe care am menționat-o din vară încoace: Cătălin Predoiu este premierul desemnat, în continuare, din partea PNL. Cătălin Predoiu conduce o echipă a PNL care lucrează la programul de guvernare și știu că îl armonizează cu programul pe care l-am prezentat eu în campanie electorală. Nu văd niciun motiv ca acum, după ce am câștigat alegerile, să spun altceva. Asta a fost construcția pe care am gândit-o atunci când au fuzionat PNL cu PDL, când ne-am prezentat în alegeri (…) Noi am venit cu o abordare pe zece ani”, a spus Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, privind colaboararea sa instituțională cu prim-ministrul Victor Ponta, Iohannis a calificat modul în care mass-media a tratat acest subiect drept unul „simplist”, subliniind că i se pare „inutil și contraproductiv” ca „președintele și prim-ministrul să nu vorbească despre problemele României”.

„În media, în general, oamenii tratează, de multe ori, chestiunea simplist, foarte simplist. E o chestiune pe care am spus-o înainte de alegeri și o spun și acum: eu propun altfel de politică. Pe mine nu o să mă vedeți acuzându-l pe prim-ministru la televizor pentru ce a făcut. Nu așa se face politică și am spus, de atunci, că eu voi colabora instituțional, corect, cu orice guvern (…) Din prima zi, l-am invitat pe prim-ministrul Ponta, am avut o discuție foarte corectă, după care, între timp, am avut mai multe discuții pe probleme curente, pe probleme de guvernare, pe politică externă (…) Mi se pare inutil, anormal și  contraproductiv ca președintele și prim-ministrul să nu vorbească despre problemele României”, a afirmat Klaus Iohannis. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.