Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Ministrul Mediului: România continuă să fie activă la nivel regional și...

Bucureşti: Ministrul Mediului: România continuă să fie activă la nivel regional și global în domeniul dezvoltării durabile

DISTRIBUIȚI

134070 – 15012015 – Ministrul Grațiela Leocadia Gavrilescu a participat, pe 13 ianuarie, la videoconferința Biroului Adunării ONU de Mediu a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA), în care România deține funcția de vicepreședinte la nivel de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor.

La ședință au participat Achim Steiner, directorul executiv al Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), președintele Biroului UNEA, Oyun Sanjaasuren, vicepreședinții Biroului UNEA din Norvegia, Belgia, Georgia, Kenya, Santa-Lucia, împreună cu membrii Secretariatului UNEA și președintele Comitetului Reprezentanților Permanenți (CPR) ai UNEP, Sunu Soemarno, Reprezentatul Permanent al Indoneziei la UNEP.

Printre subiectele discutate s-au numărat foaia de parcurs a activității Biroului UNEA până la cea de-a doua sesiune a UNEA ce va avea loc în perioada 23-27 mai 2016, la Nairobi, concluziile celei de-a 129 reuniuni CPR (13 ianuarie 2015), briefingul reuniunii informale a Biroului UNEA (Lima, 11 decembrie 2014)  precum și politica UNEP de implicare a părților interesate.

În intervenția sa, ministrul Grațiela Leocadia Gavrilescu a subliniat faptul că ”România va continua să fie activă la nivel regional și global în domeniul dezvoltării durabile, în Comitetul de coordonare al Cadrului decenal al programelor pentru consum și producție durabile. În timpul mandatului meu de ministru al mediului am ca prioritate întărirea pilonului de mediu în celelalte politici naționale și implementarea Strategiei naționale pentru dezvoltare durabilă prin conlucrarea eficientă cu toate părțile interesate”.

Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), principalul organism al Organizației Națiunilor Unite pentru protecţia mediului, a fost înființat imediat după Conferinţa ONU pentru Mediul Uman, desfăşurată la Stockholm în anul 1972. Sediul UNEP este la Nairobi, Republica Kenya și are mandatul de a coordona la nivel mondial integrarea politicilor de protecţie a mediului în celelalte sectoare în vederea asigurării unei dezvoltări durabile.

UNEP reprezintă vocea în domeniul mediului în cadrul sistemului Organizației Națiunilor Unite, acționând ca un catalizator, facilitator, avocat și educator pentru a promova utilizarea rațională și dezvoltarea durabilă a mediului la nivel global.

Adunarea ONU de Mediu a UNEP reprezintă organul de administrație al UNEP, fiind înființată în iunie 2014 ca urmare a implementării prevederilor documentului final de la Conferința ONU privind Dezvoltarea Durabilă (Rio+20) din 2012.

În data de 23 iunie 2014, România, prin ministrul mediului și schimbărilor climatice, a fost aleasă în funcția de vicepreședinte în Biroul primei Adunări ONU de Mediu a Programului Națiunilor Unite pentru Mediu. România, alături de Georgia, reprezintă în Biroul UNEA1 Grupul Est-European, alături de Georgia. Biroul UNEA1 își desfășoară mandatul pe o perioadă de 2 ani, începând din 23 iunie 2014 până la finalul celei de-a doua sesiuni a Adunării ONU de Mediu, programată în luna mai 2016. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.