Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Peste 9.600 de persoane puse sub control judiciar

Bucureşti: Peste 9.600 de persoane puse sub control judiciar

DISTRIBUIȚI

133793 –  05012015 – Poliţia Română verifică, periodic, modul în care persoanele puse sub supraveghere judiciară respectă obligaţiile, iar în cazul încălcării acestora, sesizează instanţa competentă. De la înfiinţarea birourilor şi compartimentelor de supravegheri judiciare în cadrul structurilor de investigaţii criminale, la data de 1 februarie 2014, au fost dispuse măsuri preventive faţă de peste 9.600 de persoane, potrivit unui comunicat al IGPR.

În perioada 1 februarie –  31 decembrie 2014, în conformitate cu prevederile Noului Cod de Procedură Penală, la nivelul structurilor teritoriale de supravegheri judiciare, au fost dispuse măsuri preventive faţă de 9.626 de persoane. Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse.

Astfel, faţă de 8.006 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar, faţă de 1.568 cea a arestului la domiciliu, iar faţă de 52, cea a controlului judiciar pe cauţiune.

În această perioadă, la nivel naţional, au fost înregistrate 639 de înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri.

În săptămână 26 decembrie 2014 – 2 ianuarie 2015, la nivel naţional, au fost dispuse măsuri preventive de supraveghere judiciară faţă de 85 de persoane.

Poliţiştii desfăşoară activităţi specifice faţă de 29 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura arestului la domiciliu, faţă de 55 de persoane, pe numele cărora a fost dispusă măsura controlului judiciar, precum şi faţă de o persoană, pe numele căreia a fost dispusă măsura controlului judiciar pe cauţiune.

De asemenea, la nivel naţional, au fost înregistrate opt înlocuiri ale măsurilor preventive de supraveghere dispuse iniţial, cu alte măsuri. Astfel, măsura controlului judiciar dispusă iniţial a fost înlocuită, în patru cazuri, cu măsura arestării preventive, iar în alte două cazuri, măsura controlului judiciar a fost revocată.

Totodată, în alt caz, măsura arestării preventive a fost înlocuită cu măsura controlului judiciar pe cauţiune, iar în alt caz, a fost înlocuită măsura arestului la domiciliu cu măsura arestării preventive, în aceeaşi cauză.

La data de 1 februarie 2014, a fost dezvoltată la nivelul Poliţiei Române o aplicaţie informatică pentru evidenţa persoanelor aflate sub control judiciar, control judiciar pe cauţiune şi arest la domiciliu.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul IGPR, DGPMB şi IPJ-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ.

Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul acestor structuri.

De asemenea, la nivelul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a fost dezvoltată o aplicaţie informatică pentru evidenţa acestora şi a fost elaborată o metodologie privind supravegherea persoanelor faţă de care s-a dispus măsura controlului judiciar, controlului judiciar pe cauţiune sau arestului la domiciliu, pentru aplicarea, la nivel naţional, în mod unitar, a prevederilor legale, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.