Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Premierul Ponta despre creditele în franci elveţieni: “Nu vreau să vindem...

Bucureşti: Premierul Ponta despre creditele în franci elveţieni: “Nu vreau să vindem iluzii”

DISTRIBUIȚI

134111 – 19012015 –  Premierul Victor Ponta a declarat luni ca doreste discutii atat cu reprezentantii conducerilor partidelor politice, dar mai ales cu specialisti pe tema legislatiei economice, in contextul problemelor aparute la cei care au credite in franci elvetieni.

El a precizat, insa, ca nu poate garanta solutii punctuale pentru romanii afectati de cursul francului elvetian si ca nu vrea sa vanda iluzii sau sa stranga capital politic prin declaratii demagogice, atacandu-l in acest sens pe prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu.

„Nu exista o solutie a unui partid, ci doar posibilitatea in discutiile cu BNR, bancile private si grupurile parlamentare sa vedem ce masuri se pot lua. E vorba de 75.000 de persoane, sa vedem daca se poate face ceva. Insa, si imi asum acest lucru, vreau sa nu vindem iluzii, sa nu cream asteptari nerealiste. Am vazut un punct de vedere extrem de demagogic, cred ca pe la dl. Predoiu, care nu se poate aplica intr-o societate democratica. Aici e vorba despre o economie de piata si despre diverse institutii publice si private. Spre deosebire de cei care vor sa castige capital politic doar prin demagogie, aceste masuri nu se pot face publice decat dupa ce ai parerea specialistilor”, a declarat Victor Ponta dupa sedinta Biroului Politic National al PSD, porivit Ziare.com.

Francul s-a apreciat, luni, atingand un nou maxim istoric. Banca Nationala a Romaniei a afisat un curs oficial de 4,4716 lei/unitate, in crestere fata de cotatia de vineri, care a fost de 4,4228 lei/unitate.

Banca centrala a Elvetiei a decis saptamana trecuta sa renunte la plafonul minim de schimb valutar, considerand ca existenta sa nu mai este justificata. Francul elvetian s-a apreciat cu 30% fata de euro, atingand un nivel record.

Astfel, in jur de 75.000 de romani care au credite in franci elvetieni s-au trezit ca, de la un minut la altul, ratele le-au crescut cu sute de lei. Atunci numerosi lideri politici, inclusiv premierul Victor Ponta, au declarat ca este o situatie critica si ca trebuie gasite solutii.

Liderii PNL Catalin Predoiu si Andreea Paul au cerut audierea conducerii BNR sau chiar o derogare de la plata ratelor pe o perioada de timp.

„Cer BNR sa convoace de urgenta o intalnire cu sefii institutiilor bancare cu expunere mare pe creditele in franci elvetieni pentru a gasi solutii urgente pentru clienti. O derogare de la plata ratelor pentru o perioada ar fi o solutie! O plafonare agreata cu bancile a unui curs stabilit si in functie de cotatiile de la data contractarii creditului ar putea reprezenta o alta solutie! Situatia devine grava, in conditiile in care pietele estimeaza noi maxime pentru franc”, a scris atunci pe Facebook prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu. – PROMPT MEDIA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.