Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Secretarii de stat trimiși în judecată Virgil Laurenţiu Găman şi Peter...

Bucureşti: Secretarii de stat trimiși în judecată Virgil Laurenţiu Găman şi Peter Tamas Nagy în dosarul ”Mită la Agricultură”

DISTRIBUIȚI

134386 – 29012015 –  Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Virgil Laurenţiu Găman, secretar general al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), la data faptelor, pentru luare de mită, instigare la spălare de bani şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi alui Peter Tamas Nagy, secretar de stat în cadrul MADR, la data faptelor, pentru trafic de influență, instigare la spălare de bani, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, luare de mită, participație improprie la spălare de bani şi participație improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată Zoltan Jozsef Haller, Claudiu Vasilescu, Iulian Aldea şi Daniel Bogdan Crăciunoiu, toţi patru administratori de societăţi comerciale, primul fin în stare de arrest preventive, iar ceilalţi în libertate.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul lunii octombrie 2014, cu ocazia organizării unor evenimente agricole, Virgil Laurențiu Găman, în calitate de secretar general al MADR, și Peter Tamas Nagy, în calitate de secretar de stat în cadrul MADR, în contextul îndeplinirii unui act care intra în atribuțiile de serviciu ale acestora, au pretins de la persoane din conducerea firmei organizatoare 40.000 euro. Această sumă de bani, care reprezenta o parte din valoarea de 414.160 euro a contractului, încheiat între firma organizatoare și MADR, urma să fie virată către cei doi prin intermediul unei firme agreate de aceștia.

Deoarece persoanele din conducerea firmei organizatoare a evenimentelor le-au învederat lui Găman și Nagy că suma de 40.000 euro nu poate fi plătită către o singură societate comercială, întrucât competențele lor sunt limitate la semnarea contractelor cu o valoare de până la 15.000 euro, cei doi au fost de acord ca suma de 40.000 euro să fie plătită către mai multe firme agreate de ei.

Astfel, în data de 11 decembrie 2014, Găman și Nagy, cu ajutorul lui Iulian Aldea, au primit prin intermediul firmelor administrate de Zoltan Jozsef Haller, Claudiu Vasilescu și Daniel Bogdan Crăciunoiu, suma totală de 176.904,9 lei, din care 64.480 lei i-au revenit lui Nagy, iar restul lui Găman.

Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, Găman și Nagy i-au determinat pe administratorii firmelor respective să întocmească, în fals, mai multe contracte de prestări servicii către firma organizatoare.

În aceeași perioadă și în același context, Nagy, în calitate de secretar de stat în cadrul MADR și coordonator al activității Agenției Naționale de Ameliorare și Reproducție în Zootehnie (A.N.A.R.Z.), a pretins de la reprezentanții firmei organizatoare, la data de 17 octombrie 2014 și ulterior a primit, la data de 28 octombrie 2014, suma de 45.880 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, constând în coordonarea participării agenției menționată mai sus la evenimentele respective.

Pentru a ascunde adevărata natură a dispoziției și circulației banilor, Nagy l-a determinat pe administratorul unei firme să întocmească, în fals, un contract de prestări servicii către firma organizatoare, fără însă ca acesta din urmă să aibă cunoștință de activitățile infracționale ale inculpatului.

Procurorii au dispus indisponibilizarea prin instituirea sechestrului asupra mai multor bunuri imobile care aparțin inculpaţilor.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse de procurori. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.