Acasă Economie Ceva e putred în Elveţia

Ceva e putred în Elveţia

DISTRIBUIȚI

 134076 – 16012015 – Evenimente majore sunt pe cale a se produce în Elveţia şi acest lucru nu este deloc încurajator nici pentru economiile emergente din Europa de Est, potrivit Paginadebanci.ro. Sistemul bancar eleveţian este unul din pilonii de stabilitate ai sistemului European, iar orice deranj la Zurich sau Basel are efecte neplacute şi în restul Europei, inclusiv în România.

Deranjul a început cu iniţiativa caracterizată ca fiind populistă a Partidului Popular de a mări rezervele de aur ale Băncii Naţionale la 20%. Măsura putea volatiliza cursul francului legat atunci la 1.2 euro dar şi preţul mondial al aurului.

Referendumul organizat pentru repatrierea aurului a anulat iniţiativa dar iată că noi evenimente ne anunşă că e ceva putred în Elveţia.

Decizia SNB, Banca Centrală a Elveţiei, de a elimina  pragul minim de schimb al francului, este urmată şi de alte mutări de efect.

Astfel, două proiecte de lege privind desfiinţarea secretului bancar stau să fie votate. Legile sunt făcute în contextul în care autorităţile americane fac presiuni împotriva băncilor elveţiene şi a informaţiilor despre conturilor din off-shore.

Bănci ca UBS şi Julius Baer deja fac obiectul investigaţiilor americane privind evaziunea fiscală. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.