Acasă Cultura/Media DORIM CA UN NUMĂR CÂT MAI MARE DE ROMÂNI DE PESTE HOTARE...

DORIM CA UN NUMĂR CÂT MAI MARE DE ROMÂNI DE PESTE HOTARE SĂ-ȘI DOREASCĂ SĂ-ȘI AFIRME IDENTITATEA

DISTRIBUIȚI
sursa foto: Timp Românesc
sursa foto: Timp Românesc
sursa foto: Timp Românesc

Angel Tîlvăr, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, vorbește într-un interviu publicat de portalul timpromanesc.ro despre eficientizarea colaborării interinstituționale în sprijinul asociațiilor românești din afara granițelor, asigurarea accesului la vot pentru cetățenii români și o nouă abordare în  colaborarea mediului asociativ românesc.

Timp Românesc: Ați preluat conducerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni într-un moment în care tensiunile din comunitățile din afara granițelor erau destul de accentuate. Probleme nu sunt doar în diaspora, ci și în comunitățile din jurul granițelor, în comunitățile istorice.

Cum evaluați Dvs., la mai puțin de o lună de la preluarea mandatului, starea acestor comunități?

Ministrul Angel Tîlvăr: Așa cum spuneați, avem comunitățile istorice și comunitățile formate datorită mobilității. Pe zona de comunități istorice pornim de la premisa că acestea reprezintă expresia prelungită a identității românești. Sunt diferite, dar sunt legate între ele de dorința de a păstra comunitatea de limbă și de cultură din România. Motiv pentru care, atenția mea, cât și a colegilor mei din Departamentul Românilor de Pretutindeni este să identificăm lucrurile care îi unesc și care ne unesc – și mai puțin lucrurile care îi despart. Credem că acest lucru este benefic pentru păstrarea identității românești. Nu am avut cum să nu observ de-a lungul vremii, ca parlamentar, dar și ca român, pur și simplu, că mulți români care nu se cunoșteau au ajuns să dezvolte legături peste hotare și să deruleze împreună proiecte. Proiectele sunt expresia dorinței noastre de a ajuta comunitățile și cred că este bine că lucrurile stau așa.

Totodată am salutat și eforturile pe care românii din comunitățile istorice le-au făcut pentru a rezista unor presiuni la care au fost supuși de-a lungul anilor. Faptul că aceste comunități sunt deschise dialogului, faptul că își prezintă solicitările și problemele și că mizează pe implicarea statului român cred că reprezintă lucruri benefice.

Menținem contactul cu un număr mare de asociații de români din afara granițelor și colaborăm cu misiunile României din străinătate, cu ambasade, cu consulate, care țin legătura cu mediul asociativ românesc din statele respective.

Cum am menționat și cu ocazia audierilor din Parlament, intenționez să determin păstrarea caracteristicilor identitare și să înlesnesc accesul comunităților la drepturi de bază, precum dreptul la învățământ în limba maternă, accesul la serviciul religios în limba maternă sau accesul la mass-media în limba maternă.

Interviu integral aici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.