Acasă Politic Sancțiuni CEDO pentru “dosarul Revoluţiei”

Sancțiuni CEDO pentru “dosarul Revoluţiei”

DISTRIBUIȚI

 134325 – 27012015 – Romania a fost condamnata din nou de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) pentru nesolutionarea „dosarului Revolutiei”, avand de platit de aceasta data suma de 832.500 euro catre 81 de persoane. CEDO a dat marti o decizie privind plangerile inaintate de 81 de reclamanti, victime sau titulari de drepturi ai victimelor represiunii armate a manifestatiilor contra regimului comunist care au inceput pe 21 decembrie 1989 la Bucuresti si in alte orase din tara. Anchetarea actelor de represiune in orasele in care au avut loc, mai putin Timisoara, este inca in curs, noteaza Curtea, potrivit Ziare.com.

Reclamantii s-au plans ca autoritatile competente nu au realizat o ancheta eficienta privind moartea apropiatilor lor si relele tratamente la care acestia sau ei insisi au fost supusi in timpul manifestatiilor.

Ionel Hrior, militar care a fost impuscat la Bucuresti, a cerut suma de 498.000 de euro, iar Adriana Palcau, ranita si ea prin impuscare la Timisoara in 24 decembrie 1989, a cerut 60.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral.

Cristian George Surdu, Claudia Elena Opris si Valeria Jurca, fiul, fiica si respectiv vaduva unei victime a Revolutiei, impuscata la Brasov, au cerut cate 15.000 de euro cu titlul de prejudiciu moral si cate 4.000 de euro ca daune materiale pentru pierderea pensiei alimentare pe care tatal si respectiv sotul le-ar fi platit-o.

Ceilalti 76 de reclamanti au cerut fiecare cate 100.000 de euro cu titlul de prejudiciu material si 100.000 de euro cu titlul de prejudiciu moral.

Guvernul roman s-a aparat aratand ca „dosarul Revolutiei” este un caz complex, avand la baza „un eveniment politic delicat”, durata anchetei putand fi explicata prin dificultatea de a stabili faptele, date fiind printre altele numarul mare de persoane implicate si miza politica si sociala a acestui dosar.

Reprezentantii Guvernului au mai aratat ca in contextul in care au avut loc respectivele manifestatii folosirea fortei armate parea legitima, ca pe atunci Romania nu ratificase Conventia europeana a drepturilor omului si ca se afla sub dictatura de peste 40 de ani.

Judecatorii CEDO a fost de acord cu Guvernul privind complexitatea cazului, insa au considerat ca acest aspect, ca si miza politica si sociala invocata, nu justifica o intindere atat de mare a investigatiilor.

Dimpotriva, importanta acestui dosar pentru societatea romaneasca ar fi trebuit sa motiveze autoritatile romane sa se ocupe de el cu celeritate, dat fiind ca trecerea timpului este de natura sa dauneze anchetei, dar si sa compromita definitiv sansele sale de a fi dusa la bun sfarsit, se arata in decizia curtii.

CEDO a considerat ca au fost incalcate articolele 2 si 3 din Conventia europeana a drepturilor omului, privind dreptul la viata si respectiv interzicerea torturii, invocate de reclamanti.

Decizia de marti a CEDO urmeaza altora prin care fosti revolutionari au fost despagubiti, pentru modul de desfasurare a anchetei in cauza cunoscuta ca „dosarul Revolutiei”. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.