Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Gheorghe Iancu: Decizia Camerei privind arestarea Elenei Udrea este ilegală

Bucureşti: Gheorghe Iancu: Decizia Camerei privind arestarea Elenei Udrea este ilegală

DISTRIBUIȚI

Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional si fost Avocat al Poporului, sustine ca hotararea adoptata luni de Camera Deputatilor cu privire la arestarea Elenei Udrea in dosarul Gala Bute este ilegala, dar isi produce efecte daca nu e atacata la Curtea Constitutionala.

Declaratiile au fost facute dupa ce avocatul Elenei Udrea, Marius Striblea, a afirmat public ca avizul de arestare dat luni nu este corect, pentru ca numarul de voturi favorabil arestarii nu a depasit 199, adica jumatate plus unu din numarul total al deputatilor, prag cerut de lege.

„Cei care s-au pronuntat in legatura cu majoritatea necesara adoptarii unei hotarari de arestare a doamnei Udrea au si nu au dreptate”, a declarat prof. Gheorghe Iancu potrivit Stiripesurse.ro.

Acesta a precizat ca Legea 96/2006, care reglementeaza Statutul parlamentarului, spune la articolul 24, alineatul 4, ca pentru adoptarea unei hotarari de aprobare a unei arestari sunt necesare jumatate plus unu din totalul voturilor membrilor Camerei respective.

Insa actualul regulament al Camerei Deputatilor prvede ca este necesar jumatate plus unu din numarul senatorilor sau deputatilor prezenti.

„S-a pus problema prioritatii legii in fata Regulamentului. Este o prioritate a legii fata de Regulament in primul rand pentru ca legea este opozabila tuturor regulamentelor, ca urmare trebuie neaparat ca Regulamentul sa fie adaptat legii. In plus, Curtea Constitutionala s-a pronuntat ca pana la urma Regulamentul si hotararile au valoare de regulament si nicidecum de lege Legea este lege si are valoare suprema intr-un sistem kelsenian, adica este Constitutia deasupra, pe urma legea si abia apoi restul, acte normative inferioare ca valoare juridica legii. Prin urmare, legea este aplicabila aici, care vorbeste de jumatate plus unu din membri”, a declarat Gheorghe Iancu.

De asemenea, fostul Avocat al Poporului a explicat ca „numai Curtea Constitutionala se poate pronunta asupra unei hotarari a unei Camere sau a Camerelor Reunite (art. 146 din Constitutie) „.

„Ca urmare, daca nu este atacata de catre unul din Presedintii celor doua Camere sau de catre un grup parlamentar, hotararea nu poate fi restructurata. Nici macar instantele nu pot sa trimita la Curtea Constitutionala pentru ca nu au drept de sesizare in aceasta situatie. Ca urmare, aceasta hotarare se impune, proasta sau nu, adoptata cu majoritatea gresita sau nu, procurorilor si instantelor judecatoresti, iar acestia pot sa decida arestarea persoanei chiar in situatia in care Hotararea este neconstitutionala si nelegala”, a declarat prof. Iancu.

In aceste conditii, daca hotararea este publicata in Monitorul Oficial, ea isi produce efectele, chiar daca este ilegala. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.