Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Licitaţia pentru multiplexurile de televiziune digitală s-a finalizat

Bucureşti: Licitaţia pentru multiplexurile de televiziune digitală s-a finalizat

DISTRIBUIȚI

134752 – 12022015Comisia de licitaţie din cadrul ANCOM anunţă finalizarea licitației pentru alocarea multiplexelor regionale de televiziune digitală în România. În urma rundei de alocare au fost stabilite multiplexurile alocate și sumele pe care participanții la licitație le vor achita.

Companiile Regal şi Cargo Sped au intrat în runda de alocare care a stabilit alocarea specifică pentru categoriile în care există mai multe multiplexuri disponibile, în urma achitării unei taxe suplimentare pentru alocarea preferată a multiplexurilor câștigate. Astfel, compania Regal şi-a adjudecat 1 multiplex regional (Râmnicu Vâlcea) pentru care va achita suma de 8.010 euro, reprezentând taxă de licență, în timp ce compania Cargo Sped a câștigat 1 multiplex regional (Sibiu) pentru care va achita suma de 8.001 euro, potrivit unui comunicat al ANCOM.

2K Telecom şi-a adjudecat 5 multiplexuri regionale (4 în Bucureşti şi unul în Ploieşti) pentru care va achita suma de 52.000 euro, compania Radio M Plus a obținut 1 multiplex regional (Iaşi), contra unei sume de 10.000 euro, iar Digital Video Broadcast şi-a adjudecat 1 multiplex regional (Satu Mare) pentru care va achita suma de 8.000 euro. Toate licenţele pentru utilizarea multiplexurilor sunt valabile pentru perioada 17 iunie 2015 – 17 iunie 2025.

Taxele de licenţă, a căror valoare cumulată se ridică la 86.011 euro, urmează a fi achitate către bugetul de stat în termen de cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunțării rezultatelor.

Câștigătorii multiplexurilor regionale vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie 2015, iar până la data de 1 mai 2017, aceștia trebuie să pună în funcțiune cel puțin un emițător în fiecare zonă de alocare.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmise de la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

Conform Acordului internațional semnat în anul 2006 de România și de alte aproximativ 100 de țări la conferința RRC06 de la Geneva, începând cu data de 17 iunie 2015 staţiile de televiziune analogică terestră nu vor mai avea dreptul să utilizeze banda de frecvență pe care o utilizează în prezent, locul acestora urmând să fie luat de transmisiile digitale de televiziune.

Prin hotărârea Guvernului nr. 403/2013 pentru aprobarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional, alături de alte măsuri privind tranziţia la televiziunea digitală terestră, Guvernul României şi-a asumat termenul de 17 iunie 2015 pentru încetarea tuturor transmisiilor analogice de televiziune terestră.

La data de 10 iunie 2014, s-a finalizat licitația pentru acordarea multiplexurilor digitale naționale în urma căreia au fost alocate trei multiplexuri naționale către Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A., compania câştigând multiplexul acordat condiționat „free to air” şi alte două multiplexuri din banda UHF contra sumei de 1.020.002 euro, reprezentând taxă de licenţă, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.