Acasă Externe Bucureşti: România cere separatiştilor din Ucraina să înceteze focul

Bucureşti: România cere separatiştilor din Ucraina să înceteze focul

DISTRIBUIȚI

b.aurescu - Pavlo Klimkin134875 – 17022015 –  Ministrul roman de Externe Bogdan Aurescu a sustinut, marti, o conferinta de presa comuna cu omologul sau ucrainean, Pavlo Klimkin. Oficialul roman le-a cerut separatistilor sa inceteze focul si a precizat ca Romania este interesata sa aiba o frontiera cu o „Ucraina suverana, puternica, unita”.

Seful diplomatiei romane i-a multumit lui Klimkin pentru vizita care demonstreaza „calitatea foarte buna a relatiilor dintre Romania si Ucraina”, precum si pentru „disponibilitate pe care a aratat-o in discutii”.

„Dialogul dovedeste sprjinul ferm al Romaniei pentru Ucraina. Romania este sustinator ferm al suveranitatii si integritatii Ucrainei. Tara noastra este interesata sa aiba la frontiera sa o Ucraina puternica, unita, suverana”, a declarat seful diplomatiei romane, potrivit Ziare.com.

Bogdan Aurescu a condamnat violentele din ultimele zile din estul Ucrainei. „Pachetul de masuri de la Minsk reprezinta un prim pas pentru solutionarea crizei, dar trebuie pus in aplicare. Fac un apel la separatisti sa inceteze focul si sa permita accesul misiunii OSCE. Testul aplicarii masurilor va arata disponibilitate”, a adaugat oficialul roman. Totodata, acesta a precizat ca „incetarea ocuparii Crimeei trebuie sa fie pe agenda discutiilor”.

„Suntem un sustinator al parcursului european al Ucrainei. Pentru Romania, Ucraina nu e un stat oarecare: in Ucraina locuiesc peste 400.000 de etnici romani, am primit asigurari ca mobilizarea se face fara discriminare etnica”, a mai spus ministrul roman.

Bogdan Aurescu a mai dezvaluit ca a discutat cu omologul sau ucrainean despre organizarea de sedinte de guvern comune, precum si reluarea comisiei mixte privind minoritatile nationale.

„Am discutat despre celelalte dosare – deschiderea unui Institut Cultural la Kiev si Cernauti, dosarul despre Bistroe, posibilitatile concrete ale acordului de asociere al Ucrainei. (…) Suntem alaturi de Ucraina in aceasta perioada dificila”, a conchis Bogdan Aurescu.

La randul sau, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a declarat ca „principalul scop al vizitei, intr-un moment complicat, este de a face ca relatiile Romania-Ucraina sa corespunda spiritului de parteneriat strategic orientat catre viitor si sa avem sustinerea Romaniei pentru orientarea europeana a Ucrainei”.

Oficialul ucrainean a abordat si subiectul minoritatilor etnice, dand asigurari ca mobilizarea nu se face pe criteriu etnic: „in doua raioane cu 100.000 de cetateni au fost mobilizati 25. Pentru noi e importanta dimensiunea umana, de aceea comisia mixta pentru minoritati va incepe o colaborare cat mai practica”.

„Vreau sa multumesc Guvernului Romaniei ca ne ajuta in procesul de apropiere de UE si NATO. (…) In Ucraina stim ca Romania a fost primul stat care a ratificat acordul Ucraina-UE, ceea ce a modificat perpceptia populatiei. Suntem cointeresati ca vizita presedintelui Romaniei in Ucraina sa fie una de succes. Am simtit spijinul Romaniei referitor la suveranitatea Urainei. Romania are o pozitie foarte ferma si fata de Crimeea si Donbas si suntem foarte recunoscatori”, a mai spus oficialul ucrainean.

Pavlo Klimkin a mai vorbit si despre importanta reformelor in justitie, fara de care „niciun fel de reforme economice nu sunt posibile”.

Intrebat ce lipseste pentru ca intre tara noastra si Ucraina sa existe una similara cu relatia Ucraina-Polonia, oficialul de la Kiev a raspuns: „nu lipseste nimic. Avem hotarare si din partea guvernelor. Si agenda bileterala pe care o avem si acordurile pe care le vom semna sunt pasi in aceasta directie. Inainte, Ucraina nu avea aspiratii europene. Noi trebuie sa valorificam acum aceasta sansa”.

„Avem contacte cu multe state pentru a achizitiona armament si pentru a contracara teroristii. Daca pana acum un an, fortele armate ucrainene erau ca si inexistentea, acum pot face fata agresiunii. In momentul de fata, nu avem nicio negociere concreta cu Romania privind cumpararea sau livrarea de armament. Dar Ucraina are relatii destul de bune cu state care ne pot ajuta sa ne echipam”, a conchis ministrul. . – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.