Acasă Externe FMI împrumută Ucraina cu 17 miliarde de dolari

FMI împrumută Ucraina cu 17 miliarde de dolari

DISTRIBUIȚI

134763 – 12022015Fondul Monetar Internaţional a ajuns la o înţelegere cu Ucraina pentru acordarea unui împrumut în valoare de 17 miliarde de dolari, pachetul de ajutor financiar urmând să ajungă la 40 de miliarde de dolari, prin contribuţia altor parteneri internaţionali, precum Uniunea Europeană.

„Echipa care lucrează la Kiev a ajuns la un acord cu guvernul ucrainean pentru un program de reforme economice care va susţinut prin Facilitatea de finanţate extinsă, în valoare de aproximativ 17,5 miliarde de dolari din partea FMI„, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Noul program înlocuieşte acordul stand by pe care Ucraina îl avea cu FMI şi urmează să fie aprobat de conducerea executivă a instituţiei.

Aceste resurse puse la dispoziţie vor fi completate de alte surse de finanţare. După cum a anunţat, guvernul ucrainean intenţionează să negocieze cu deţinătorii datorie sale suverane, pentru a-şi îmbunătăţi sustenabilitatea pe termen mediu. În total, pachetul de finanţare este estimat să se ridice la 40 de miliarde de dolari şi va dura patru ani”, a declarat Christine Lagarde, directorul general al FMI.

Lagarde a precizat într-un interviu că pachetul de salvare pentru Ucraina include şi o contribuţie din partea UE, în timp ce Statele Unite a promis naterior un ajutor în valoare de 2 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.

Noul program va susţine stabilizarea economică imediată a Ucrainei şi va sprijini setul de reforme îndrăzneţe convenit, care are ca scop revenirea pe creştere a economiei pe termen mediu şi îmbunătăţirea standardelor de trai a populaţiei„, a afirmat Lagarde.

Guvernul de la Kiev se confruntă cu cea mai gravă recesiune după 2009, FMI estimând că economia ucraineană s-a contractat cu până la 7,5% anul trecut, pe fondul conflictului din estul Ucrainei, care a afectat industria naţională şi exporturile, precum şi încrederea investitorilor.

Bugetul naţional pe 2015 vizează reducerea cheltuielilor sociale şi îngheţarea salariilor şi pensiilor la nivelul actual, pentru a menţine deficitul bugetar la un nivel acceptabil.

Programul convenit cu FMI include reformarea sistemul energetic şi creşterea producţiei de energie la nivel naţional, precum şi asigurarea stabilităţii sectorului bancar. PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.