Acasă Externe Franţa: Parteneriatul strategic româno – francez tebuie consolidat

Franţa: Parteneriatul strategic româno – francez tebuie consolidat

DISTRIBUIȚI

iohannis - hollande134699 – 10022015 Parteneriatul strategic dintre Franta si Romania este important pentru ambele tari si trebuie consolidat, au sustinut presedintii Francois Hollande şi Klaus Iohannis la conferinta comuna de presa sustinuta dupa convorbirile bilaterale care au avut loc marti intre cei doi la Paris.

„Ma bucur ca ma aflu azi, la Paris. Invitatia pe care mi-ati adresat-o a constituit un simbol puternic al importantei relatiei bilaterale dintre Romania si Franta, in viziunea atat a partii romane, cat si a partii franceze”, a declarat Klaus Iohannis, care s-a aratat „satisfacut de substanta discutiei purtate” cu Hollande.

„Am reafirmat importanta prioritatii Romaniei pentru relatia cu Franta si eforturile de dezvoltare a acesteia. V-am adresat (lui Hollande – n.r.) invitatia de a efectua o vizita in Romania, pentru a consolida ritmul de dezvoltare a relatiei bilaterale si sper sa fie posibil cat de curand”, a continuat seful statului roman.

Klaus Iohannis a precizat ca „un aspect important pentru autoritatile de la Bucuresti este cel al imaginiii pe care o au in Franta Romania si comunitatea de romani de acolo.

„Suntem increzatori ca fapte izolate, cand sunt tratate cu luciditate si moderatie, nu pot avea un efect negativ de durata asupra unei lungi relatii de respect reciproc. Am solicitat presedintelui Hollande sprijin in combaterea discursurulor care reduc o relatie solida la clisee”, a mentionat presedintele roman.

De asemenea, Klaus Iohannis a afirmat ca a cerut sprijinul Frantei si in ceea ce priveste aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, spunand ca spera ca o decizie pozitiva in acest sens sa fie luata cat mai curand posibil.

Iohannis a dezvaluit ca au fost avute in vedere si alte prioritati pentru tara noastra si Franta, cum ar fi lupta impotriva terorismului, situatia din Ucraina, precum si apropierea Republicii Moldova de UE si implementarea cu succes a Acordului de Asociere.

In opinia lui Iohannis, discutiile purtate la Paris cu oficialii francezi reprezinta „un mod de a sublinia ca voi continua sa consider relatia cu Franta drept o prioritate din care va decurge, in mod firesc, necesitatea asigurarii unui dialog permanent si foarte bun”.

La randul sau, presedintele francez Francois Hollande, a vorbit despre investitiile franceze facute in Romania, subliniind ca acestea sunt importante atat pentru economia tarii noastre, cat si pentru Franta.

Daca acestea vor continua, „Franta va avea de castigat din relatia cu Romania”, in opinia lui Francois Hollande, care a adaugat ca exista multe domenii in care cele doua tari pot colabora, cum ar fi infrastructura, servicii, energie, chiar si energie nucleara si aparare.

„Sunt sigur ca vizita presedintelui Iohannis va permite sa facem mai multe in acest sens”, a notat liderul francez, care a mentionat ca a discutat cu seful statului roman si despre problema romilor din Franta.

„De mai multe luni exista o cooperare politieneasca mult mai stransa, iar in Romania exista si un proiect de integrare (…). Reafirm dorinta de a regla aceasta chestiune cu umanitate, dar si cu fermitate, iar presedintele Iohannis este un factor de unitate pentru Romania la ora actuala”, a conchis Francois Hollande. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.