Acasă Sud-Est Braila Galati: Inspectori şcolari şi profesori din Brăila, trimişi în judecată de DNA

Galati: Inspectori şcolari şi profesori din Brăila, trimişi în judecată de DNA

DISTRIBUIȚI

135160 – 27022015 Procurorii DNA din Galați au dispus trimiterea în judecată a lui Adrian Simion, fost inspector școlar la disciplina limba română din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Brăila, pentru instigare la abuz în serviciu. În acelaşi dosar au fost trimişi în judecată, în stare de libertate Iulian Danielescu, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, și profesorii Ştefania Mădălina Mocanu, Constantin Ciprian Mândreanu, Veronica Picuş, Petrica Plopeanu şi Carmen Lăcrămioara Aldea, membri ai comisiei de corectare a contestațiilor, pentru abuz în serviciu.

Au mai fost trimişi în judecată Andrada Bianca Baciu, pentru uz de fals, în formă continuată, Dragoş Mircea Dumitru, fost consilier în MEN – Direcția Minorități, pentru instigare la abuz în serviciu şi Petre Purcărea, pentru complicitate la dare de mită, complicitate la luare de mită şi instigare la abuz în serviciu.

Potrivit procurorilor, la data de 26 iunie 2014, Adrian Simion, în calitate de inspector școlar, cu intenție, a determinat-o pe Ștefania Mădălina Mocanu, profesor corector al contestației formulată de o elevă a unui liceu teoretic, să o reexamineze și respectiv să corecteze în mod favorabil probele elevei, cu scopul de a promova corigența la materia respectivă și implicit, de a promova anul școlar.

În data de 3 septembrie 2009, în contextul desfășurării sesiunii de Bacalaureat, Adrian Simion le-a determinat cu intenție pe Petrica Plopeanu și Carmen Lăcrămioara Aldea să corecteze în mod intenționat favorabil, contestația unui elev, formulată în legătură cu nota obținută la proba scrisă la disciplina limba și literatura română, în sesiunea august – septembrie 2014, determinând astfel obținerea unei note superioare și implicit, a unei medii de promovare a examenului de Bacalaureat.

De menționat este faptul că, teza elevului a fost inițial notată cu 4,30, iar la recorectarea făcută de cele două inculpate, teza a fost notată cu 5,30 exact așa cum îi solicitase Petre Purcărea inspectorului școlar Adrian Simion, astfel încât nota să fie peste 5, minimul necesar promovării examenului la o disciplină de examen.

În același context, la data de 5 septembrie 2014, Simion, beneficiind de ajutorul lui Purcărea, a primit suma de 800 lei, de la părinții unei eleve, după ce, anterior, acceptase ca în schimbul oferirii și promisiunii unui folos material, să corecteze în mod favorabil contestația formulată de elevă, în scopul obținerii unei note superioare și a unei medii finale de promovare.

În ziua de 26 septembrie 2014, Simion, în calitate de inspector școlar și membru în comisia de examinare constituită în legătură cu concursul organizat pentru ocuparea unui post de documentarist la Palatul Copiilor Brăila, instituție cultural-educativă subordonată Inspectoratului Școlar Județean Brăila, a primit mai multe produse alimentare, în valoare totală de 100 lei de la o persoană, în scopul examinării în mod favorabil și a promovării concursului de către aceaasta.

La data de 17 iunie 2014, Iulian Danielescu, în calitate de inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Brăila, împreună și în înțelegere cu Adrian Simion, urmare a instigării acestora de către Dragoș Mircea Dumitru, consilier în Ministerul Educației Naționale – Direcția Minorități, a dispus constituirea unei comisii de soluționare a contestației formulată de o rudă a Andradei Bianca Baciu, împotriva sancțiunii constând în notarea acesteia cu nota 2 la purtare, din cauza numărului mare de absențe nemotivate. Această împrejurare ar fi atras exmatricularea elevei respective cu drept de înmatriculare în anul școlar imediat următor.

Comisia astfel constituită, din care au făcut parte, pe lângă Adrian Simion, și Constantin Ciprian Mândreanu și Veronica Picuș, a determinat consiliul de administrație al liceului respectiv să recalculeze nota la purtare acordată Andradei Bianca Baciu, astfel încât aceasta să promoveze anul școlar.

În cursul lunii aprilie 2014, Baciu a depus la cabinetul medical al liceului, două adeverințe medicale, cunoscând că sunt falsificate, cu scopul de a motiva absențele de la cursurile școlare din perioadele 23-24 aprilie 2014 și 28-30 mai 2014.

Acest fapt ar fi determinat reducerea numărului total de absențe nemotivate pe semestrul II al anului școlar 2013-2014 și, ulterior, anularea notei 2 la purtare acordată de Consiliul Profesoral la ședința din data de 17 iunie 2014 și modificarea acesteia prin mărire, toate acestea determinând în final, promovarea elevei în anul școlar următor.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea SRI.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brăila, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă de procurori. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.