Acasă Externe Germania: Merkel şi Iohannis au discutat despre combaterea coruptiei, Schengen şi migranţii...

Germania: Merkel şi Iohannis au discutat despre combaterea coruptiei, Schengen şi migranţii români

DISTRIBUIȚI

 iohannis - merkel135126 – 26022015Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, joi, la Berlin, cu cancelarul Angela Merkel.  “Suntem foarte apropiati, si cultural, si economic. Suntem parteneri comerciali, Germania constituie o forta importanta in Romania. Am vorbit despre statul de drept, combaterea coruptiei. Am vorbit despre faptul ca Romania are dorinta sa fie membru al spatiului Schengen. Am vorbit si despre cateva probleme economice – folosirea fondurilor europene, folosirea posibilitatilor de imbunatatit traiul. A fost o discutie foarte importanta, de prietenie. O sa avem si o agenda comuna despre Ucraina si alte probleme europene”, a spus cancelarul Merkel la conferinta de presa sustinuta impreuna cu presedintele Iohannis.

“Multumesc pentru primerea pe care mi-ati facut-o. Sunt foarte multumit de discutiile purtate. Am trecut in revista evolutia relatiilor bilaterale, din punct de vedere economic, cultural si politic. Germania nu este doar principalul partener economic al Romaniei, ci si unul dintre cei mai importanti parteneri de dialog. Am afirmat deschiderea si interesul nostru pentru atragerea unui numar si mai mare de companii germane. Exista inca un potential important de dezvoltare, prin sporirea investitiilor si a schimburilor comerciale. Avem un interes deosebit ca Germania sa ne fie partener. Atat doamna cancelar, cat si eu am subliniat importanta puntii de legatura creata in mod natural de comunitatile germane din Romania si de cele romane din Germania. Am discutat o serie de chestiuni din actualitatea europeana. Este esentiala consolidarea uniunii economice si monetare, inclusiv prin desavrasirea uniunii bancare. Am afirmat necesitatea de a apara cu fermitate valorile europene, cele care au permis ca UE sa devina un proiect modern. Am discutat si am convenit sa continuam acest dialog intercultural. Am abordat si subiectul aderarii Romaniei la spatiul Schengen. Contam pe sprijinul Germaniei. Raportul recent MCV reprezintra un asemenea argument. Un argument solid rezida in capacitatea si contributia demonstrata de Romania in asigurarea frontierei externe a Uniunii. Am reiterat sustinerea ferma a Romaniei pentru suveranitatea, independenta si integritatea teritoriala a Ucrainei”, spus, la randul sau, Klaus Iohannis.

“Suntem in etapa in Ucraina la care lucram sa apara un armistitiu in scurt timp, sa putem implementa masurile acordului de laiohanni - consultari germania Minsk. Demult incercam sa rezolvam conflictul din Transnistria, nu trebuie sa uitam ca acest conflict exista si toate incercarile internationale n-au dus in nicio parte”, a mai spus Angela Merkel.

“Este in interesul intregii Europe ca in Ucraina situatia sa se stabilizeze si sa se normalizeze. Orice altceva ar fi o problema imensa pentru intreaga regiune si pentru intreaga Europa. In chestiunea Transnistriei, i-am rugat pe toti cei cu care am avut discutii sa continue eforturile de ameliorare, in special in formatul 5+2″, a afirmat, pe acelaşi subiet presedintele Romaniei.

Angela Merkel a facut referire la imigrantii care vin din Romania in Germania.

“Nu vreau sa generalizam, bineinteles ca exista multa forta de munca din Romania care isi face munca aici”, a spus Merkel.

“Problema migratiei saraciei este una care din nefericire s-a amestecat de multe ori si cu cea a liberei circulatiei a fortei de munca. Cand este vorba despre Romania, se vede prima data migratia saraciei, care nu este semnificativa numeric. Un castig pentru Germania: migratia fortei de munca calificata si foarte calificata care pleaca din Romania si vine in Germania. Pentru Romania, aceste persoane sunt o pierdere. Sistemul nostru educational este relativ performant, dar tara noastra are o problema, daca parti importante ale fortei noastre de munca pleaca. Numeric, cei care pleaca din Romania calificati si muncesc este de multe ori mai mare decat cei socotiti migranti ai saraciei. Acest fenomen poate fi stopat in masura in care reusim sa inducem o crestere economica sustenabila si o crestere a veniturilor in special in randul tinerilor. Sa garantam tinerilor o sansa buna, reala, in cariera lor, fie in spatiul public, fie in cel privat”, a sustinut Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis are in program si intalniri cu presedintele Bundestagului Norbert Lammert si cu reprezentanti ai Forumului Germano-Roman.

Vizita presedintelui roman se va incheia cu o intalnire cu romanii din Germania, care va avea loc la Ambasada Romaniei la Berlin si la care va participa si sotia sefului de stat, Carmen Iohannis.  – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.