Acasă Externe Rusia: Rușii se dau la noi

Rusia: Rușii se dau la noi

DISTRIBUIȚI

  134700 – 10022015 Rusia se simte tot mai amenintata de apropierea NATO de granitele sale. Ultimele decizii ale Aliantei Nord-Atlantice, de infiintare a unor centre de comanda si control in statele membre din apropiere de granitele Rusiei, par a fi deranjat Moscova. Un analist militar rus a lansat un avertisment la adresa Romaniei.

Vladimir Evseev, director al Centrului pentru Studii Politico-Militare din Moscova, a declarat ca Romania ar trebui sa fie atenta la capacitatile pe care Rusia le dezvolta in Crimeea, potrivit TVR.

„Pe teritoriul Crimeei, in prezent se formeaza o grupare de forte armate terestre bine pregatita si de sine statatoare. Vor fi prezente acolo diferite dispozitive, capabile sa neutralizeze toate amenintarile posibile”, a aratat expertul.

Evseev spune ca, daca Romania se va lasa atrasa in confruntarea dintre Rusia si NATO, atunci tara noastra va deveni tinta a Rusiei. „Din pacate, daca Romania se va lasa antrenata intr-o asfel de confruntare, atunci este imposibil ca o serie de obiective militare din Romania sa nu fie trecute pe lista acelor tinte care vor fi neutralizate cu diferite tipuri de arme”, afirma el.

Rusia a identificat deja care ar fi posibilele tinte din Romania si, bineinteles, cele mai importate sunt centrele de control si comanda NATO.

„Dupa evaluarile militare facute de Rusia, din acele baze militare ce urmeaza sa fie amenajate in Romania pot fi lansate nu numai dispozitive antiracheta. Rusia este foarte ingrijorata ca de acolo pot fi lansate si rachete de croaziera sau alte dipozitive de genul asta”, a mai afirmat Vladimir Evseev.

Mai mult, vor fi vizate si alte instalatii militare dar si flota.

„Rusia va fi obligata sa reactioneze nu numai la aparitia centrelor de comanda, dar si la depozitele de armament sau alta infrastructura militara. Stim ca in Romania se poate crea si potential ofensiv, de aceea vom cauta si mijloace de a anihila flota militara romaneasca. Cred ca va creste confruntarea dintre tarile noastre si din pacate avem motive sa credem asta”, a avertizat Evseev.

Doua centre de comanda si control ale NATO vor fi infiintate in Romania, acestea urmand sa devina operationale in 2016, iar aici vor activa militari romani, dar si din alte state membre.

La reuniunea ministrilor Apararii de la Bruxelles de saptamana trecuta s-a decis constituirea imediata pe teritoriile aliatilor din est – Romania, Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia si Lituania – a unor Unitati pentru Integrarea Fortelor NATO, acestea fiind structuri multinationale de comanda si control ale Aliantei Nord-Atlantice, care vor asigura o prezenta vizibila si continua a NATO pe teritoriul aliatilor estici.

Pe langa acest centru, Romania va gazdui un Comandament Multinational de Divizie Sud-Est care va functiona ca un centru de comanda-control in situatia dislocarii de forte pe flancul estic al NATO. – PROMPT MEDIA

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.