Acasă Externe Ucraina: În ciuda armistiţiului, luptele nu încetează

Ucraina: În ciuda armistiţiului, luptele nu încetează

DISTRIBUIȚI

134829 – 16022015 – Orasul strategic Debalteve continua sa rasune de zgomotul armelor, la o zi dupa inceputul armistitiului din estul Ucrainei. Prins intre cele doua zone separatiste si subiect al unor lupte grele, Debalteve era puternic bombardat luni. O sursa militara de la Kiev a anuntat, luni, ca minimum patru soldati ucraineni au fost ucisi si 21 raniti la Debalteve, de la intrarea in vigoare a armistitului, porivit  Reuters.

La Vulehirsk, aflat la 10 kilometri vest de Debalteve, se aud bombardamentele intense. Un corespondent Reuters a apreciat ca se aude o explozie la fiecare zece secunde, semn ca luptele din ultimele saptamani, pentru acest oras, important nod feroviar, nu sunt influentate de armistitiu.

Acordul de incetare a focului a fost negociat de liderii german, francez, rus si ucrainean in Belarus, saptamana trecuta, intr-o incercare de a pune capat celor 10 luni de conflict armat din Ucraina, cand peste 5.000 de persoane au fost ucise.

Desi in restul zonei de conflict luptele au incetat la cateva minute dupa intrarea in vigoare a armistitiului, sambata noaptea, la Vulehirsk confruntarile au continuat si au escaladat, a afirmat purtatorul de cuvant al armatei ucrainene, Anatoli Stelmak.

„Gruparile armate ilegale nu sustin armistitiul. Numarul de atacuri asupra orasului Debalteve a crescut comparativ cu ziua anterioara si se folosesc toate tipurile de arme. Teroristii au primit ordinul sa ia Debalteve cu orice cost”, a spus acesta.

In total, pozitiile armatei ucrainene au fost atacate de 112 ori de rebeli in ultimele 24 de ore, in vreme ce trupele Kievului au deschis focul o singura data, dupa ce au fost atacate.

De altfel, un alt reprezentant al armatei ucrainene a precizat ca acesta este si motivul pentru care armata nu va putea incepe luni retragerea armamentului greu de pe linia frontului.

„Nu poate fi luata in considerare, pentru moment, problema retragerii armelor grele. Cum pot fi retrase armele, cand rebelii incearca sa ne atace cu tancurile si cand trag asupra noastra in permanenta?”, a spus Vladislav Selezniov. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.