Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: 12 state cer Comisiei Europene fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori

Bruxelles: 12 state cer Comisiei Europene fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor din închisori

DISTRIBUIȚI

135500 – 16032015  – Doisprezece miniştri ai Justiţiei au semnat, în marja  Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), care a avut loc la Bruxelles, sub egida preşedinţiei letone, o scrisoare prin care se solicită Comisiei Europene alocarea de fonduri pentru îmbunătăţirea condiţiilor din penitenciare, potrivit unui comunicat al Ministerului roman al Justiţiei. Proiectul scrisorii a fost elaborat de ministrul român al Justiţiei, Robert Cazanciuc, împreună cu omologul italian, în cursul preşedinţiei italiene a Consiliului UE (iulie – decembrie 2014), la iniţiativa României.

Discuţiile miniştrilor la reuniunea Consiliului JAI, desfăşurat în 12-13 martie a. c., s-au axat pe dosarele aflate în prezent în negociere: proiectul de regulament privind protecţia datelor, proiectul directivei privind asistenţa judiciară provizorie pentru persoanele suspectate sau acuzate, private de libertate sau pentru care s-a emis un mandat european de arestare, proiectul de Regulament privind Eurojust, proiectul de regulament privind promovarea liberei circulaţii a cetăţenilor şi întreprinderilor prin simplificarea acceptării anumitor documente oficiale în UE, proiectul de regulament privind instituirea Parchetului European.

În cursul dezbaterilor, oficialul român a susţinut textele care reglementează principiile generale privind protecţia datelor şi instituirea ghişeului unic, acestea oferind cetăţenilor europeni posibilitatea de a avea un mecanism eficient de soluţionare a plângerilor în acest domeniu. De asemenea, au fost salutate eforturile Preşedinţiei care s-au concretizat în finalizarea textelor privind asistenţa judiciară şi Eurojust.

În ceea ce priveşte Parchetul European, ministrul Cazanciuc a subliniat că România susţine textele care au fost negociate până în prezent. De asemenea, a precizat că apreciază reglementarea tranzacţiei, ca posibilitate de închidere a unei cauze, încheiată în anumite condiţii şi pentru anumite dosare, stabilite în funcţie de criteriile menţionate expres în text.

Ministrul roman a avut un schimb de idei cu omologul portughez, cu privire la reforma sistemelor judiciare din cele două state, având în vedere că şi Portugalia a trecut printr-un proces amplu de modificare a cadrului normativ şi instituţional.

De asemenea, ministrul Cazanciuc a avut o întâlnire cu secretarul general al Comisiei Europene, doamna Catherine Day. Subiectele abordate au fost procedura de numire a procurorului şef DIICOT si înfiinţarea Agenţiei pentru Recuperarea Creanţelor.

În seara zilei de 12 martie 2015, oficialul român a participat la o reuniune restrânsă, prezidată de ministrul italian, împreună cu miniştrii din Franţa, Germania, Suedia, Lituania, Malta. Discuţiile au purtat asupra aspectelor juridice necesare în lupta contra terorismului şi măsurile luate de statele membre UE în domeniul reţinerii datelor personale, urmare deciziei CJUE din aprilie 2014.

Următoarea reuniune a Consiliului JAI va avea loc în luna iunie, la Luxemburg, se mai arată în comunicat. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.