Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Aproape 100 de studenți au marcat Ziua Mondială a Apei la...

București: Aproape 100 de studenți au marcat Ziua Mondială a Apei la Stația de Tratare Arcuda

DISTRIBUIȚI

 apa135648 – 19032015  –  Aproape 100 de studenți ai Universităţii Tehnice de Construcţii Bucureşti și Universității Ecologice au vizitat joi, 19 martie, Staţia de Tratare și Producție a Apei Potabile de la Arcuda, sărbătorind în avans Ziua Mondială a Apei (22 martie), acțiune realizată la invitația companiei Apa Nova București. Cu acest prilej, au fost vizitate cele trei habitate incluse în Directiva Habitate Rețeaua Europeană de Arii Protejate: Natura 2000.

Începând de azi, grupurile de elevi și studenți interesate de acest subiect pot solicita Apa Nova București programarea și organizarea unui astfel de tur de vizitare.

În perioada 2012 – 2013, şase specialişti de la Universitatea din Bucureşti (Facultatea de Biologie şi Grădina Botanică), Universitatea “Al. I. Cuza” din Iaşi (Facultatea de Biologie şi Grădina Botanică) şi Asociaţia Grădinilor Botanice, coordonat de prof. dr. Anca Sârbu, a realizat un amplu studiu comandat de Apa Nova Bucureşti pentru inventarierea şi evaluarea diversităţii biologice din perimetrul staţiei Arcuda. Rezultatele au dezvăluit o diversitate remarcabilă a florei (354 de taxoni), a vegetaţiei (10 tipuri de comunităţi vegetale) şi a faunei (108 taxoni), din toate acestea detaşându-se speciile cu valoare conservativă. Pe o suprafaţă de 136 de hectare, Arcuda adăposteşte galerii de salcie şi de plop, vegetaţie acvatică submersă şi emersă, vegetaţie higrofilă, pajişti întinse, plantaţii de salcâm, livezi de pomi fructiferi, orhidee rare, plante acvatice carnivore, ferigi unice, reptile şi amfibieni.

“Cercetările ştiinţifice promovate şi susţinute de Apa Nova București, în calitate de utilizator economic al Staţiei Arcuda, au permis cunoaşterea biodiversităţii remarcabile a perimetrului ecologic al zonei şi au fundamentat activităţile necesare protecţiei şi conservării pe termen lung a patrimoniului natural existent.” a declarat Anca Sârbu.

Cel mai important moment pentru conservarea biodiversităţii existente la Arcuda l-a reprezentat mutarea în toamna 2013 a exemplarelor de Typha minima (plantă European protejată), numită popular papură, din zona filtrelor vechi, în zona de la capătul predecantorului. Pentru că în zona filtrelor vechi erau programate lucrări de reabilitare, singura populaţie de Typha minima din perimetrul staţiei Arcuda, trebuia relocată într-un loc mai sigur, fapt ce s-a şi întâmplat prin sprijinul direct al conducerii şi al angajaţilor de la Apa Nova București. Prin acțiunile sale, Apa Nova București contribuie la protejarea biodiversității și reducerea la minimum a impactului activităților sale asupra mediului înconjurător. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.