Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Bilanţul MAI: Criminalitatea, în scădere

Bucureşti: Bilanţul MAI: Criminalitatea, în scădere

DISTRIBUIȚI

bilant MAI135718 – 23032015 –   La sediul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) a avut loc luni şedinţa de evaluare a activităţii desfăşurate în 2014, eveniment la care au participat, în sistem videoconferință și reprezentanții structurilor teritoriale MAI. „Anul 2014 nu a fost un an al violenţelor sau al fenomenelor infracţionale profunde, ci un an în care criminalitatea, pe ansamblu, a înregistrat scăderi semnificative la majoritatea indicatorilor. Și cel mai important este că aceste scăderi au fost înregistrate pentru faptele penale la care cetățenii sunt cel mai mult expuși. Criminalitatea stradală a cunoscut cea mai mică valoare din ultimii nouă ani, și mă refer la faptele comise cu violență, în stradă, la tâlhării sau agresiuni. Infracțiunile contra patrimoniului, adică furturile, au scăzut cu 8% în anul 2014, ajungând la cea mai mică valoare din ultimii cinci ani, iar în zona rurală, infracționalitatea a atins cel mai scăzut nivel din ultimii şase ani. La nivel naţional, criminalitatea sesizată este în scădere, fiind cu 9 procente sub valoarea înregistrată în anul 2009 şi cu 12 procente sub valoarea din 2011”, a arătat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

„În urma misiunilor derulate în cooperare cu celelalte componente ale Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă – poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră, unităţi ale MApN, STS, SRI, SPP, structurile pentru situații de urgență din cadrul MAI au salvat viețile a peste 5.600 persoane şi au protejat bunuri în valoare de aproximativ 2,33 miliarde lei. La nivel naţional au fost gestionate peste 355.000 de urgenţe, ceea ce înseamnă o  medie de 974 de intervenții pe zi”, a mai spus ministrul.

„Structurile Ministerului Afacerilor Interne au contribuit la creșterea substanțială a numărului constatărilor pe linia criminalității economico-financiare. Vorbim de o creştere a constatărilor de peste 72% față de anul 2013. Pe linia prevenirii și combaterii evaziunii fiscale au fost soluționate 15.395 de dosare, fiind trimise în judecată 2.703 persoane, iar în ceea ce privește contrabanda și frauda vamală au fost reținute, în vederea confiscării, bunuri în valoare de aproximativ 166 milioane de lei. În domeniul criminalității organizate, prin acţiunea concertată a structurilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, în anul 2014, au fost destructurate 237 de grupuri organizate, 1.995 de persoane fiind trimise în judecată”, a precizat Gabriel Oprea.

La bilanţul MAI au participat președintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, ministrul Transporturilor, Ioan Rus, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, directorul SRI, Eduard Hellvig, procurorul șef adjunct al DIICOT, Elena Georgiana Hosu, precum și alți reprezentanți ai instituțiilor cu atribuții în domeniul ordinii publice și securității. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.