Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Cercetătorii ies în stradă

Bucureşti: Cercetătorii ies în stradă

DISTRIBUIȚI

135482 – 13032015   – Cercetătorii din Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Laserilor, Plasmei și Radiației de pe Platforma Măgurele au decis să își ceară drepturile în stradă, în urma “tăierii masive de 50%  până la 65% din sumele contractate pe proiecte de cercetare științifică și lipsei de transparență în acordarea contractelor”. 

Cercetătorii afirmă că șefii din domeniul cercetării sifonează banii spre grupuri de interese, mai mult adăugă la aceste contracte clauze abuzive prin acte adiționale impuse sub amenintare.

Protestul va avea loc pe 17 martie în fața sediului Autorității Naționale pentru Cercetare Ştiintifică și Inovare și va fi urmat de un marș între orele 11.30-12.00 până în fața sediului Ministerul Educației și Cercetării Ştiintifice.  La sediului Ministerul Educației și Cercetării Ştiintifice va avea loc  un alt protest, unde se vor alătura și alte sindicate din cercetare (ICPE-CA, IMT etc), potrivit unui comunicat al Sindicatului INFLPR Radiația.  La mitingurile de protest vor participa 200 de persoane.

”Situația cercetării devine incertă. După ce în campania electorală Victor Ponta a inaugurat Centrul de tehnologii avansate cu laser de la Măgurele, acum punem lacătul pe el și aruncăm 14 milioane de euro pe fereastră pentru că nu mai poate fi întreținut acum, la momentul începerii experimentelor științifice. La vârful domeniului avem o clică de impostori care nu au legătură cu cercetarea și care sifonează banii spre grupuri de interese. Institutele Naționale sunt conduse de ani buni de personaje mediocre numite pe criterii de obediență. An de an se taie proiectele cu evaluare internațională distrugându-se idei valoroase la nivel mondial. Proiectul marelui laser de la Măgurele pune cercetarea pe butuci, banii nerambursabili de la UE dispar, iar finanțarea acestuia se face din bugetul proiectelor în derulare, care raman fara finantare.”, a declarat vicepreședintele Sindicatului INFLPR Radiația, George Epurescu.

Cercetătorii cer “demisia Președintelui ANCSI, Tudor Prisăcaru, și a directorului general UEFISCDI, Adrian Curaj, pentru elaborarea și coordonarea unei scheme de fraudare a fondurilor cercetării; respectarea contractelor de finanțare semnate și anularea tăierilor masive; transparentizarea maximă a bugetului cercetării; publicarea criteriilor pe baza cărora se repartizează fondurile pe Programul Nucleu către INCD-uri; implementarea finanțării pe criterii de performanță, al cărei termen de aplicare se prorogă de ani buni prin ordonanțe de urgență; respectarea prevederilor contractuale inițiale PN2 și eliminarea clauzelor abuzive introduse prin acte adiționale”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.