Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Primul jandarm român în Misiunea ONU de Stabilizare în Haiti

Bucureşti: Primul jandarm român în Misiunea ONU de Stabilizare în Haiti

DISTRIBUIȚI

 135492 – 13032015  – Căpitanul Fărcaş Silviu din cadrul Jandarmeriei Braşov, va pleca în Haiti, pentru a participa la Misiunea ONU de Stabilizare din Haiti. Este pentru misiune de acest gen în Haiti. Ofiţerul a fost selectat în urma unui test internațional, potrivit unui comunicat al Jandarmeriei Române. Examenul de selecţie s-a desfăşurat în limba franceză şi a presupus o bună cunoaştere a cadrului legislativ şi organizatoric specific misiunii ONU. Pe lângă cunoştinţele teoretice, ofiţerului i-au fost testate abilităţile şi capacitatea de răspuns în situaţii de criză, tragerea cu armament şi conducerea de autovehicule.

În cadrul acestei  noi misiuni,  jandarmul va fi  monitor  de poliţie civilă  al  ONU,  având  atribuţii  în  domeniul  instruirii,  reformării  şi  monitorizării sistemului naţional de poliţie din Haiti. De asemenea, ofiţerul va participa la misiuni de menţinere şi asigurare a ordinii publice.

Mandatul misiunii se desfăşoara pe o perioadă de un an de zile

Misiunea ONU de Stabilizare din Haiti (MINUSTAH) a fost constituită la data de 1 iunie 2004, prin rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU nr.1542.

Cutremurul  devastator  din  12  ianuarie  2010,  care  a  produs  peste  22.000  de  morţi (inclusiv 96 de monitori ai ONU), a declanşat o criză economică şi de infrastructură majoră în Haiti.

Consiliul de Securitate, prin rezoluţia 1908 din 19 ianuarie 2010, a aprobat  recomandarea  de  creştere  a  forţelor  din  MINUSTAH,  astfel  încât  să  fie sprijinite imediat recuperarea, reconstrucţia şi stabilitatea din interiorul ţării.

După alegerile prezidenţiale din 2011, misiunea şi-a reluat mandatul iniţial, şi anumemenţinerea unui mediul sigur şi stabil în plan intern, promovarea procesului politic,consolidarea  instituţiilor  din  cadrul  Guvernului  haitian,  întărirea  instituţiilor  deaplicare a legii, promovarea şi protejarea drepturilor omului, se precizează în comunicat. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.