Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Proiect pentru modificarea Legii statisticii oficiale

Bucureşti: Proiect pentru modificarea Legii statisticii oficiale

DISTRIBUIȚI

 135653 – 19032015  –  Deputatul Romeo Rădulescu (PC-PLR) anunţă că a depus un proiect legislativ pentru completarea Legii organizării şi funcţionării statisticii oficiale în România nr. 226/2009. În prezent, Institutul Naţional de Statistică (INS), împreună cu oficiile de statistică ale administraţiei publice centrale guvernamentale, oficiile de statistică ale administraţiei publice locale, oficiile de statistică ale altor autorităţi şi instituţii publice, altele decât cele existente în structura Băncii Naţionale a României și Banca Naţională a României, au competenţa de a elabora Strategia Sistemului Statistic Naţional, programe statistice naţionale multianuale – în scopul definirii obiectivelor şi măsurilor necesare îndeplinirii strategiei, precum și programul statistic naţional anual – în scopul detalierii şi operaționalizării programului statistic naţional multianual. În România, recensămintele s-au efectuat, în medie, o dată la 10 ani, după anul 1990 având loc trei recensăminte, în anii 1992, 2002 și 2011. În prezent, nu există un text de lege care să reglementeze termenele şi frecvenţa realizării recensămintelor populației, iar astfel, date fiind variațiile continue ale numărului de locuitori, numărul aleşilor validaţi prin votul liber exprimat al cetăţenilor nu reflectă realitatea demografică a României, se arată într-un comunicat primit de la cabinetul deputatului Romeo Rădulescu.

“Această propunere legislativă are ca scop publicarea datelor finale ale recensământului populaţiei de către Institutul Naţional de Statistică în termen de un an de la data la care a avut loc recensământul. Totodată, în vederea obţinerii de informaţii privind numărul şi distribuţia teritorială a populaţiei, INS va avea ca obligaţie efectuarea unui recensământ cel puţin o dată în decursul unui program statistic naţional multianual”, a precizat deputatul.

Iniţiatorul a menţionat că proiectul de lege propus vrea să corecteze disproporţia prezentă dintre numărul cetăţenilor români şi parlamentari, aşa încât, numărul şi distribuţia senatorilor şi deputaţilor să fie corelate cu numărul real de locuitori rezultat în urma recensămintelor.

“Întrucât durata programului național statistic multianual corespunde cu durata mandatelor de deputat şi senator în Parlamentul României, se va asigura astfel echitatea în ceea ce privește reprezentarea corectă a populației de referință pe durata mandatului parlamentarilor”, a explicat Romeo Rădulescu. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.