Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Reclamați la Agenţia Medicamentului

Bucureşti: Reclamați la Agenţia Medicamentului

DISTRIBUIȚI

 135264 – 04032015 –  Agentia Nationala a Medicamentului informeaza ca  pacientii au la dispozitie un formular prin care acestia, rudele sau persoanele care ii ingrijesc pot sesiza reactiile adverse in urma administrarii unor medicamente, inclusiv vaccinuri. Pe site-ul ANMDM este postat, la dispozitia, pacientilor formularul de raportare a reactiilor adverse suspectate la medicamente, dar si un set de informatii si clarificari.

“Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale incurajeaza pacientii, persoanele care asigura ingrijirea pacientilor, profesionistii din domeniul sanatatii (medici, farmacisti, asistenti) sa raporteze reactiile adverse suspectate la medicamente, inclusiv vaccinuri. Doar prin raportarea acestora se pot afla informatii suplimentare privind siguranta medicamentelor, inclusiv a vaccinurilor. In acest fel, orice persoana poate contribui la protejarea propriei stari de sanatate, dar si a celorlalti. Dacă vor exista mai multe raportări de reactii adverse dupa administrarea aceluiasi medicament, de exemplu, se vor face verificari suplimentare, privind siguranta, atat la nivel national, cat si european”, a declarat dr. Marius Savu, presedintele Agentiei Nationale a Medicamentului.

Daca manifestati orice reactie adversa la medicamente, inclusiv vaccinuri, trebuie sa va adresati medicului dumneavoastra sau farmacistului. Aceasta presupune orice posibila reactie adversa care este mentionata sau nu in prospect. Medicul dumneavoastra va va sfatui daca aveti nevoie de tratament medical sau daca este necesar sa opriti/schimbati tratamentul.

Ce este o reactie adversa? – Reactia adversa se defineste ca „un raspuns nociv si nedorit, determinat de un medicament”. Sunt considerate reactii adverse si efectele nedorite care apar după supradozarea medicamentului, utilizarea gresita, abuzul si erorile de medicatie sau efectele nedorite aparute in urma expunerii profesionale.

In Romania, in 2014, au fost inregistrate 2050 de raportari de reactii adverse grave si non-grave. Comparativ cu alte state ale Uniunii Europene, numarul acestor raportari este inca mic. În tari, precum Franta si Marea Britanie, de exemplu, numarul acestor raportari este de aproximativ 40.000 de reactii adverse in decursul unui an.

De aceea, oficialii Agenției incurajeaza pacientii si persoanele care se ocupa de ingrijirea acestora sa raporteze reactiile adverse, utilizand formularul de raportare de pe website-ul Agentiei. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.