Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Şeful ANI a demisionat

Bucureşti: Şeful ANI a demisionat

DISTRIBUIȚI

135533 – 17032015  – Horia Georgescu si-a dat demisia din functia de presedinte al Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Avocatul Cristian Ene a confirmat pentru B1 TV ca Horia Georgescu si-a dat luni seara demisia din functia de presedinte al ANI, iar aceasta va fi inregistrata marti la cabinetul presedintelui Senatului, pentru a intra in vigoare.

Avocatul a declarat ca Horia Georgescu isi va sustine nevinovatia in instanta, insa nu vrea sa afecteze imaginea ANI, acesta fiind motivul pentru care a decis sa demisioneze.

„Nu doreste in niciun fel sa aduca vreo pata asupra imaginii ANI. Chiar daca se considera nevinovat fata de acuzatiile aduse, vrea sa evite orice umbra asupra imaginii Agentiei Nationale de Integritate”, a spus Cristian Ene.

Horia Georgescu a fost retinut luni, pentru 24 de ore, intr-un dosar de coruptie care vizeaza activitatea sa la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Marti, Inalta Curte de Casatie si Justitie va decide daca Georgescu va fi arestat preventiv, asa cum au cerut procurorii DNA.

Georgescu a fost audiat, luni, de catre procurorii anticoruptie. Dupa mai bine de sase ore, a fost urcat, in catuse, in masina politiei si dus in arestul central.

Georgescu este acuzat de 3 infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave.

In rechizitoriul de retinere se arata ca Guvernul Romaniei a sesizat, in ianuarie 2015, DNA cu privire la faptul ca, in perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri nu au respectat cerintele standardelor internationale de evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, din care facea parte si Horia Georgescu, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, „cu nerespectarea standardelor internationale de evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate”.

Potrivit procurorilor, valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei).

Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.

In doua cazuri evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, „comparabile” constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare, se arata in rechizitoriul DNA.

„Concluzionand, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele standardelor internationale de evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire”, mai arata comunicatul DNA. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.