Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Şeful diplomaţiei germane laudă modelul de convieţuire interetnică din Sibiu

Bucureşti: Şeful diplomaţiei germane laudă modelul de convieţuire interetnică din Sibiu

DISTRIBUIȚI

Aurescu - Frank-Walter Steinmeier135380 – 10032015  Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, a avut joi, consultări cu ministrul german al afacerilor externe, Frank-Walter Steinmeier, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta a făcut-o în România, la invitația omologului român.

În cadrul discuţiilor, cei doi miniştri şi-au manifestat satisfacţia pentru nivelul foarte bun al relaţiilor bilaterale româno-germane şi au exprimat convingerea că dialogul va continua să se intensifice pe toate palierele, în diverse domenii. Bogdan Aurescu a salutat simbolismul specific al contextului actual, de celebrare a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două state, moment apreciat ca având o semnificație aparte, potrivit unui comunicat al MAE.

            „Germania este pentru România un partener esenţial, de dialog strategic, şi în acest spirit s-au desfăşurat discuţiile noastre de astăzi (joi – luni – n. r.). Ţările noastre se bucură de o cooperare solidă, bazată pe încredere şi sprijin reciproc în numeroase dosare de relevanţă europeană, regională şi internaţională”, a declarat Bogdan Aurescu.

Miniștrii Aurescu și Steinmeier au salutat rolul de liant al minorităţii germane în relaţiile dintre cele două state şi foarte buna colaborarea bilaterală pe această temă. Integrarea membrilor minorității germane în societatea românească și dialogul stabilit la nivelul societății între membrii etniei majoritare și cei ai etniei minoritare au contribuit la avansarea și perfecționarea politicilor României în materie de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, fapt apreciat și salutat de partea germană, ca model pentru statele din regiune în ceea ce priveşte politicile de protejare şi promovare a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

            A fost evaluată pozitiv, în context, activitatea Comisiei Guvernamentale Mixte pentru Etnicii Germani din România, care contribuie semnificativ la consolidarea încrederii reciproce dintre români şi germani, atât la nivel politic, cât şi social. A fost reconfirmată alegerea Timişoarei, un oraş cu o semnificaţie aparte pentru istoria recentă a României, ca oraş-gazdă al sesiunii din acest an, din luna iunie, a lucrărilor Comisiei. La propunerea ministrului român, cu acel prilej – și în contextul aniversării a 20 de ani de la adoptarea Convenției-cadru a Consiliului Europei privind protecția minorităților naționale – va fi organizată o conferință privind modelul intercultural românesc de protecție și integrare a minorităților, dedicată minorității germane din România.

            “Etnicii germani proveniţi din România au un rol pozitiv pentru receptarea ţării noastre în Germania, reprezintă un element de potenţare a relaţiei bilaterale şi salut pe această cale aniversarea a 25 de ani de existenţă a Forumului Democratic al Germanilor din România, care a contribuit în mod semnificativ la buna convieţuire între români şi germani.  Am decis, în acest context, ca în marja sesiunii Comisiei Mixte privind minoritatea germană din România, care se va desfăşura în iunie la Timişoara, să organizăm un eveniment academic consacrat modelului românesc de relaţii interetnice, mai ales că în acest an se împlinesc 20 de ani de la adoptarea Convenţiei-cadru a Consiliului Europei privind minorităţile naţionale”, a evidențiat șeful diplomației române.

            La rândul său, ministrul german de externe a evocat dezvoltarea substanțială a relațiilor bilaterale din ultimii ani, inclusiv sub impulsul minorității germane din România: “Mă aflu pentru a treia oară la București, ultima mea vizită aici fiind acum 6 ani.(…). Cooperarea dintre țările noastre a înregistrat o creștere considerabilă în acești ani. (…). Orașul Sibiu, unde ne vom afla împreună în această după-masă (luni – n. r.), este o dovadă a faptului că politica externă nu este făcută numai de oficiali, ci de oameni, în general, și de reprezentanți ai minorităților, în mod specific. Conviețuirea româno-germană din acest oraș reprezintă un model funcțional și eficient, care trebuie continuat”, a declarat ministrul Steinmeier.

Cei doi miniștri au evocat satisfacţia faţă de ponderea dimensiunii economice a relaţiei bilaterale, Germania continuând să fie cel mai important partener comercial al României – cu schimburi comerciale de cca. 20 miliarde de euro în 2014 – şi al treilea cel mai important investitor în România – cu peste 20.000 de firme înregistrate. Au fost totodată trecute în revistă modalităţi concrete  de dezvoltare în continuare a acestei evoluţii, inclusiv prin diversificarea domeniilor şi proiectelor concrete de colaborare.

            Ministrul Aurescu a subliniat, în acest context, potenţialul comunităţii româneşti din Germania – un contribuitor net la viaţa socio-economică şi culturală a ţării gazde – și a transmis aprecierea pentru modalitatea echilibrată în care forțele politice germane au apărat principiul liberei circulații a lucrătorilor și importanța acestuia, ca drept primordial pentru asigurarea unei funcționării competitive și integrate a pieței unice comunitare, mai ales în contextul de după liberalizarea totală a acesteia pentru lucrătorii români, începând cu 1 ianuarie 2014.

            Ministrul Steinmeier a transmis, la rândul său, aprecierea deosebită pentru modul în care comunitatea de români din Germania s-a integrat în societate, având un aport economic și cultural incontestabil, acest lucru fiind dovedit într-un recent studiu reprezentativ dat publicității în Germania, potrivit ministrului Steinmeier.

În cadrul discuţiilor privind consolidarea spaţiului Schengen, în contextul luptei antiteroriste, Bogdan Aurescu a prezentat argumentele pe care România, ca furnizor de securitate în regiune şi în UE, le consideră relevante, în aşteptarea legitimă faţă de o decizie favorabilă privind aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen. Cei doi miniștri au convenit să rămână în contact pe acest subiect pentru a identifica modalitățile cele mai potrivite pentru găsirea unei soluții.

            “Am abordat şi subiectul aderării României la Spaţiul Schengen şi am asigurat că România este pe deplin pregătită să asigure securitatea graniţelor externe ale Uniunii Europene şi să contribuie, în acest mod, la întărirea securităţii Spaţiului Schengen. Am convenit să lucrăm împreună, pentru a identifica o soluţie în perioada următoare”, a subliniat ministrul român de externe.

            Au fost trecute în revistă evoluţiile din Vecinătatea Estică a UE, acordându-se o atenţie specială situaţiei din Ucraina, cu o dinamică fluidă. Bogdan Aurescu a subliniat necesitatea menținerii regimului de sancțiuni până la aplicarea completă a Aranjamentelor de la Minsk, fiind necesară adoptarea de noi sancțiuni în cazul revenirii violențelor, respectiv al nerespectării aranjamentelor.

           În privinţa Republicii Moldova, ambii miniștri au exprimat speranţa pentru menținerea, de către autorităţile de la Chişinău, a unui efort consecvent în direcţia consolidării concrete a parcursului pro-european, a aprofundării reformelor democratice şi consolidării instituţiilor statului de drept.

            Bogdan Aurescu a mai reliefat necesitatea unei coordonări intensificate  la nivel UE a abordărilor care privesc regiunea strategică a Mării Negre şi a solicitat sprijinul părţii germane în revitalizarea iniţiativei Sinergiei Mării Negre.

            În cadrul discuţiilor, cei doi miniştri au apreciat nivelul cooperării bilaterale în cadrul NATO. Bogdan Aurescu a salutat, în context, angajamentul partenerilor germani de a-și consolida prezenţa atât în cadrul unităţii pentru integrarea forţelor NATO, cât şi în cadrul comandamentului multinaţional NATO care vor funcţiona în România.

            “Îi mulţumesc pe această cale omologului german pentru disponibilitatea de implicare în implementarea Planului de Acţiune pentru Creşterea Capacităţii Operaţionale a NATO. Am mulţumit pentru decizia Germaniei de a participa la Unitatea NATO de Integrare a Forţelor de pe teritoriul României, respectiv la Comandamentul Multinaţional la nivel de divizie, care vor fi create în România, în aplicarea acestui Plan de Acţiune. Este o dovadă grăitoare a solidarităţii pe care Germania o arată pentru securitatea României şi a celorlalţi aliaţi de pe flancul estic al NATO”, a evidențiat Bogdan Aurescu. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.