Acasă Externe Bulgaria: Generalul Adrian Bradshaw: NATO va apăra statele membre dacă vor fi...

Bulgaria: Generalul Adrian Bradshaw: NATO va apăra statele membre dacă vor fi atacate de Rusia

DISTRIBUIȚI

 135611 – 18032015  –  Alianța Atlantică va apăra oricare dintre statele membre NATO, dacă vor fi atacate de Rusia, a declarat generalul Adrian Bradshaw, comandantul adjunct al forțelor NATO din Europa. Generalul Bradshaw a lansat acest avertisment la Sofia, cu prilejul unei vizite de două zile pe care o efectuează în Bulgaria.

Este absolut necesar să ne asigurăm aliații, în special pe cei din flancul de est, că ei vor fi sprijiniți în cazul oricărei provocări prevăzute de Articolul 5 al Tratatului Alianței Atlantice”, a declarat generalul Bradshaw, citat de agenția Novinite.

Articolul 5 al Tratatului NATO, din anul 1949, precizează că „orice atac armat împotriva unui stat membru al NATO, din Europa sau din America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor statelor NATO”.

Comandantul adjunct al NATO a precizat că acțiunile Rusiei în peninsula Crimeea și în estul Ucrainei demonstrează „intenția Rusiei de a modifica prin forță frontierele unor state suverane, ceea ce reprezintă o deviere majoră de la normele internaționale” care poate afecta toate statele europene din NATO, și „în particular statele din flancul estic” al Alianței.

Generalul britanic Sir Adrian Bradshaw, comandantul adjunct al forțelor NATO din Europa, efectuează o vizită în Bulgaria în perioada 17-18 martie.

Declarațiile de la Sofia nu reprezintă primul avertisment lansat de comandantul adjunct al NATO. În urmă cu o lună, la Londra, generalul Adrian Bradshaw afirma că NATO trebuie să fie pregătit împotriva unui atac amplu al Rusiei împotriva unui stat estic al Alianței.

În opinia oficialului NATO, Rusia „are potențialul” de a cuceri anumite teritorii aparținând unor state NATO. Într-un asemenea pericol s-ar afla enclava Narva din Estonia, cu populație rusofonă, a spus generalul britanic. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.