Acasă Sud-Est Constanta Constanţa: Nicuşor Constantinescu, dosar penal şi pentru elicopterul prăbuşit în Lacul Siutghiol

Constanţa: Nicuşor Constantinescu, dosar penal şi pentru elicopterul prăbuşit în Lacul Siutghiol

DISTRIBUIȚI

 135735 – 31032015 – Președintele Consiliului Judetean Constanța, Nicușor Constantinescu, are un nou dosar penal, deschide procurorii DNA, pentru abuz în serviciu. Este vorba despre Ancheta referitoare la elicopterul care s-a prăbușit, anul trecut, în Lacul Siutghiol. Potrivit unui comunicat al DNA, în 2011, în cadrul unui proiect finanțat de Programul Operațional de Cooperare Transfrontalieră România, CJ Constanța, prin Nicuşor Constantinescu, a achiziționat un elicopter pentru situațiile de urgență din zona de graniță a județuluui Constanța și a districtului Dobrich din Bulgaria.

La data de 29 martie 2013, Nicuşor Constantinescu a atribuit unei societăți comerciale, în mod nelegal, un contract de achiziție publică având ca obiect „Servicii de operare elicopter multifuncțional, medicalizat”, „Servicii de transport ocazional” și „Servicii de reparare și întreținere a elicopterelor”, prin încălcarea celor stabilite în caietul de sarcini, în care se prevedea că aparatul de zbor trebuia folosit în cazul acțiunilor de intervenție în caz de urgență, în pofida faptului că SMURD formulase anterior o ofertă privind operarea gratuită și conform scopurilor programului (salvare de vieți și intervenții de urgență) a elicopterului respectiv.

La data de 1 iulie 2013, Nicuşor Constantinescu a pus elicopterul achiziționat din fonduri publice la dispoziția persoanei juridice respective, care nu a fost niciodată parte semnatară a acordului de parteneriat în baza căruia a fost obținută finanțarea, schimbând beneficiarii direcți ai investiției și destinația aparatului de zbor respectiv.

Pe această cale, Constantinescu a angajat, lichidat, ordonanțat și plătit, în mod nelegal, în perioada 5 iulie 2013 – 30 octombrie 2014, din fondurile publice, peste un million de lei, cheltuieli cu întreținerea și operarea elicopterului.

In decembrie 2014, elicopterul a fost implicat intr-un tragic accident aviatic, dupa ce cu o luna inainte fusese preluat de SMURD. Elicopterul s-a prabusit in lacul Siutghiol, cu patru persoane la bord, respectiv medicul Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Harton, care era insarcinata, pilotul Petre Corneliu Catuneanu si copilotul Ginel Claudiu Cracanel, toți patru pierzându-și viata in urma prabusirii aparatului de zbor.

La cateva zile dupa accident, Nicusor Constantinescu, l-a acuzat pe secretarul de stat din MAI, Raed Arafat, de miciuna in cazul elicopterului prabusit in lacul Siutghiol. Acesta a mai spus ca Arafat ca ar fi schimbat „abuziv” destinatia misiunilor elicopterului.

„In urma unei licitatii publice, a fost preluat in noiembrie 2014 de SMURD, fara acceptul meu, schimbandu-i-se destinatia pentru achizitia pe fonduri europene. Eu i-am zis domnule secretar de stat, sa va asumati raspunderea, pe semnatura, ca eu nu aprob asa ceva. Dupa aia eu am fost plecat din tara, s-a schimbat destinatia abuziv, cat am fost eu in SUA”, a spus atunci Nicusor Constantinescu. – PROMPT MEDIA

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.