Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Danemarca: Comandatul NATO în Europa: Țările care aderă la proiectul scutului vor...

Danemarca: Comandatul NATO în Europa: Țările care aderă la proiectul scutului vor fi supuse unor puternice presiuni

DISTRIBUIȚI

135706 – 23032015 – Comandantul Forţelor Militare NATO din Europa, a atras atenţia că toate ţările care aderă la proiectul scutului vor fi supuse unor puternice presiuni diplomatice şi politice, după ce presa internaţională a reluat declaraţiile ambasadorului Rusiei în Danemarca, Mihail Vanin, care a afirmat că Moscova ar putea trimite rachete nucleare împotriva navelor daneze dacă ţara se va alătura sistemului de apărare antirachetă al Alianţei, generalul american Philip Breedlove.

Generalul Breedlove a declarat că ameninţările şi presiunile cu care se confruntă statele care doresc să adere la scut reprezintă „următorul pas într-o campanie de descurajare”.

Breedlove a precizat că „România a trebuit să suporte o foarte mare presiune atunci când a aderat la Sistemul de apărare. Şi Polonia s-a aflat sub o mare presiune. Iar acum, oricine altcineva vrea sa se alăture capacităţilor defensive este supus presiunii diplomatice şi politice”, a spus Breedlove.

El a avertizat sâmbătă statul scandinav să nu se alăture sistemului antirachetă al SUA şi NATO pe care Moscova îl consideră o ameninţare, iar în replică oficialii danezi au calificat aceste preocupări drept inacceptabile sau chiar necugetate, relatează DPA şi The Independent.

 „Comentariile ambasadorului Rusiei sunt inacceptabile. S-a depăşit limita”, a reacţionat ministrul danez de Externe, Martin Lidegaard.

Sistemul antirachetă este pur defensiv şi nu are nimic de-a face cu Rusia, a precizat, la rândul său, şeful diplomaţiei române Bogdan Aurescu, exprimând solidaritatea deplină cu Danemarca. „Sistemul antirachetă este pur defensiv, aşa cum este definit de Carta Naţiunilor Unite, şi nu are nimic de-a face cu Rusia”, a scris, sâmbătă seara, pe Twitter, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Este inadmisibilă ameninţarea de a folosi forţa împotriva unui stat membru NATO”, a mai scris Aurescu, exprimându-şi „deplina solidaritate cu Danemarca, aliat al României în cadrul Alianţei Nord-Atlantice”.

Sistemul antirachetă este de mult timp un măr al discordiei între Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică, din care Danemarca face parte, notează Jurnalul.ro. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.