Acasă Externe Franţa: Tragedia aviatică din Alpi: copilotul a prăbuşit avionul intenţionat

Franţa: Tragedia aviatică din Alpi: copilotul a prăbuşit avionul intenţionat

DISTRIBUIȚI

 1accident aviatic franta35636 – 26032015 – Procurorii francezi au explicat joi, pe baza informatiilor obtinute de la cutia neagra recuperata de la locul accidentului avionului Germanwings, ca avionul Airbus A320 cu 150 de persoane la bord a fost prabusit in mod deliberat de copilot. Copilotul era constient in cabina, au argumentat procurorii, intrucat pe inregistrarea extrasa din cutia neagra se poate auzi cum respira si pentru ca a efectuat mai multe manevre ce au provocat prabusirea avionului. Pilotul respira normal si nu parea a fi panicat, insa nu a raspuns la niciun apel al controlorilor de trafic si nici nu a emis vreun semnal SOS.

Copilotul poate fi auzit cum blocheaza usa cabinei, dupa ce pilotul ia o pauza pentru a merge la baie.

In timp ce copilotul ghida avionul in jos, inspre Alpii francezi, pilotul era de partea celalata a usii, batand disperat sa intre. Daca la inceput bate incet, inspre final poate fi auzit incercand sa doboare usa.

Procurorii au mai aratat ca copilotul a inceput manual manevrele de coborare, manevre care nu se fac automat si dovedesc intentia sa de a prabusi aparatul de zbor.

Potrivit procurorilor, numele copilotului este Andreas Lubitz.

In timpul coborarii accelerate, sistemele de alarma din avion s-au declansat si au inceput sa sune in intregul avion. Alarma se aude pana in momentul primului impact. Tipetele se aud doar in ultimele momente, iar moartea a fost instantanee, au aratatat procurorii.

“In cele opt minute cat capitanul a fost lasat afara, avionul a trecut de la 8.000 de metri la 2.000, credem ca pilotul a initiat coborarea din motive lasate deocamdata neelucidate. Interpretam aceste fapte ca o incercare voluntara de a dobori avionul. Am contactat procurorii germani sa verifice backgroundul copilotului, datoram asta familiilor victimelor, care au fost informate de aceste descoperiri”, a spus procurorul din Marsilia, care a prezentat rezultatele de pana acum ale anchetei.

Procurorul a mai precizat ca ancheta se modifica in urma acestor descoperiri. Nu este vorba despre un act terorist, a subliniat acesta, ci de o sinucidere, desi, „atunci cand esti responsabil de moartea a 150 de persoane, nu cred ca mai poti spune ca e sinucidere”.

Cand usa de la cabina este inchisa, pilotul o poate deschide pentru cateva clipe tastand un cod. Rolul codului de acces este de a preveni situatia in care un pilot este inconstient sau incapabil sa mai opereze avionul, iar celalalt a ramas blocat afara.

Avionul Airbus A320 al companiei germane low-cost Germanwings s-a prabusit marti in sudul Frantei, in Alpi, in regiunea Digne.

Avionul se deplasa pe ruta Barcelona-Dusseldorf. Oficialitatile franceze au anuntat la scurt timp dupa accident ca nu exista supravietuitori in urma accidentului care a avut loc intr-o zona cu acces dificil. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.