Acasă Sud-Est Tulcea Se cere arestarea şefului Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin

Se cere arestarea şefului Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin

DISTRIBUIȚI

135658 – 27032015 – Constantin Balaban, prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a fost reținut de DNA, fiind acuzat de procuroi că a derulat acte comerciale, incompatibile cu funcția publică deținută. Magistrtul mai este acuzat și de fals în declarații, șantaj, luare de mită şi favorizarea făptuitorului. În același dosar a fost pusă sub control judiciar, fiind urmărită penal, și grefiera Alexandrina Jijileanu, acuzată de complicitate.

Procurorii susțin că între 2007 și 2015, Balaban a administrat, în fapt, o firmă a soției, dar s-a implicat direct în gestionarea ei (obținerea de contracte, colectarea sumelor de bani cuvenite societății în urma desfășurării activității comerciale, asigurarea logistică a celor două autocamioane și a celor două semiremorci deținute de societate, organizarea contabilități primare a societății, gestionarea resurselor umane,  reprezentarea societății în contact cu autoritățile fiscale de control).

În acest interval, procurorul a creditat, direct, firma cu aproape 250.000 de lei,  prin intermediul administratorului, dar și prin intermediul administratorului – cu 375.000 de lei, sume care nu figurează în declarațiile sale de avere.

Mai mult, în declarația de avere nu figurează nici firma respectivă, deși soția acestuia, scriptic, avea calitatea de administrator și asociat unic, iar societatea funcționa.

În data de 12 ianuarie 2015, Balaban, prin intermediul unui agent de poliție, șef de post al unei localități din județul Tulcea, a exercitat amenințări cu reținerea, arestarea și condamnarea unei persoane, suspect în cazul unei infracțiuni de furt, în vederea achitării până în seara aceleiași zile a unei părți din contravaloarea a circa 350 de saci de porumb, reprezentând prejudiciul reclamat.

Cauza penală susmenționată a fost instrumentată de către agentul de poliție respectiv, iar cercetările s-au aflat sub supravegherea lui Balaban.

În intervalul 10 noiembrie 2014 – 23 februarie 2015, Balaban, cu ajutorul Alexandrinei Jijileanu, grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a ajutat un inculpat să primească un tratament penal preferențial, promițându-i de asemenea stabilirea unei pedepse cu închisoarea de 8 luni și amânarea aplicării acesteia în cadrul unui acord de recunoaștere a vinovăției.

Persoana respectivă a fost depistată în data de 12 septembrie 2014, de către poliţişti din Măcin, conducând un autoturism, cu o alcoolemie de 0,80 gr./litru în aerul expirat.

În acest sens, Jijileanu și-a exercitat influența asupra polițiştilor din Măcin, în vederea îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de serviciu, cu ocazia instrumentării prezentei cauze.

Cei doi inculpați au urmărit astfel inclusiv obținerea unui folos injust pentru persoana respectivă, în legătură cu nerestricționarea libertății de a conduce autovehicule pe drumurile publice.

În data de 11 decembrie 2014, Balaban a acceptat, prin intermediul Alexandrinei Jijileanu, promisiunea remiterii unor cantități de băuturi alcoolice din partea unei persoane, cu privire la care se dispusese anterior clasarea urmăririi penale. În cauza respectivă, Balaban, în calitate de procuror, întocmise acte procedurale pentru tentativă de viol.

Constantin Balaban este prezentat astăzi vCurții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.