Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Ucraina: Ana Birchall: Sprijinim parcursul pro-european şi euro-atlantic al vecinilor ucraineni

Ucraina: Ana Birchall: Sprijinim parcursul pro-european şi euro-atlantic al vecinilor ucraineni

DISTRIBUIȚI

del;egatie in Ucraina135738 – 31032015 – Ana Birchall, președintele Comisiei pentru afaceri europene, a întreprins o vizită de lucru la Kiev (30 -31 martie), în calitate de membru al unei delegații parlamentare a Camerei Deputaților. Deplasarea a vizat consolidarea diplomației parlamentare în relația dintre România și Ucraina, pe agenda discuțiilor aflându-se teme de interes comun precum situația din estul Ucrainei și evoluțiile din regiune după semnarea acordului de la Minsk, susținerea pe care România o acordă parcursului pro-european şi euro-atlantic al Ucrainei, situația comunității românești din Ucraina, Acordul de Mic Trafic de Frontieră dintre cele două țări, precum și asistenţa umanitară pe care România o oferă vecinilor ucraineni.

Delegația parlamentară din România a avut o serie de întrevederi cu înalți oficiali din legislativul ucrainean precum Hanna Hopko, preşedintele Comisiei pentru politică externă, Irina Gheraşcenko, preşedintele Comisiei pentru integrare europeană, Andrii Parubi, primul adjunct al Președintelui Radei Supreme a Ucrainei, Natalia Galibarenko, primul adjunct al ministrului Afacerilor Externe al Ucrainei, precum și o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de apărare şi securitate naţională din Rada Supremă.

“În dialogul cu oficialii ucraineni am reiterat mesajul privind sprijinul pentru suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Din punctul nostru de vedere, acordul de la Minsk, din 12 februarie 2015, trebuie implementat integral, neîntârziat şi necondiţionat. Aplicarea lui este doar un prim pas pentru etapa următoare mai complexă – un cadru politic amplu pentru soluţionarea cuprinzătoare şi durabilă a crizei din Ucraina”, a declarat Ana Birchall.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a subliniat susținerea pe care țara noastră o acordă Ucrainei în realizarea obiectivelor sale europene și euro-atlantice. “Sprijinul României este unul concret. Am fost primul stat membru al UE care a ratificat Acordurile de Asociere ale UE cu Ucraina, Republica Moldova şi Georgia, la 3 iulie 2014. Le-am transmis partenerilor noștri ucraineni că pot conta pe sprijinul nostru în aplicarea agendei extinse de reforme din Ucraina întrucât avem deja experienţa recentă a reformelor pentru pregătirea aderării la UE şi NATO, cu atât mai mult cu cât România a preluat Preşedinția anuală a OSCE pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015”, a precizat Ana Birchall.

Deputatul PSD a mai spus că situația comunității românești a fost una dintre prioritățile care s-au desprins în urma dialogului cu oficialii ucraineni. “Am cerut autorităţilor de la Kiev să întreprindă măsurile necesare pentru adoptarea unui cadru legislativ nou şi modern în ceea ce priveşte protejarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, în condițiile în care pe teritoriul Ucrainei locuiesc peste 400.000 de vorbitori de limba română. Astfel, am convenit alături de vecinii ucraineni activarea comisiei mixte care să înceapă să lucreze la crearea cadrului legislativ care să ofere mai multe drepturi românilor din Ucraina”, a transmis Ana Birchall.

Tot în direcția optimizării relaţiilor româno-ucrainene, Ana Birchall a evocat Acordul de Mic Trafic de Frontieră (AMTF). “Le-am transmis partenerilor noștri că dorim progrese concrete pe temele de importanţă majoră de pe agenda bilaterală, așa cum este cazul Acordului de Mic Trafic de Frontieră. Guvernul ucrainean a avizat favorabil AMTF și așteptăm cât mai curând ratificarea Acordului de către Rada Supremă. Mobilităţile trans-frontaliere capătă importanţă în contextul Agendei de Asociere UE-Ucraina. Ele pot deveni motoare şi puncte de referinţă pentru proiecte vizând ansamblul relaţiilor noastre. Ratificarea AMTF ar fi un rezultat concret al colaborării noastre, în măsură să promoveze mobilitatea şi interacţiunea directă dintre cetăţenii ţărilor noastre şi să stimuleze dezvoltările în plan economic la nivelul comunităţilor din regiunile de frontieră”, a menționat președintele Comisiei pentru afaceri europene.

Totodată, Ana Birchall a reafirmat angajamentul privind asistența umanitară pe care România o oferă vecinilor ucraineni. “Suntem solidari cu victimele conflictului din estul Ucrainei, drept pentru care o parte dintre răniţii în conflictul din estul Ucrainei sunt aduși în spitalele din România pentru a beneficia de tratament medical”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.