Acasă Nord-Vest Bistrita-Nasaud Bistrița: Trei universităţi din Statele Unite îl vor student pe olimpicul la...

Bistrița: Trei universităţi din Statele Unite îl vor student pe olimpicul la informatică din România

DISTRIBUIȚI

 136195 – 21042015 – Trei universităţi de prestigiu din Statele Unite se luptă să îl aibă student pe un licean din România pentru că adolescentul din Bistriţa are cele mai multe premii internaţionale la informatică din toată ţara: 12, dintre care 10 sunt de aur. Bistrițeanul trebuie să aleagă între Stanford, Harvard şi Institutul de Tehnologie din Massachusetts, care îi oferă şi burse de studiu de peste 50.000 de dolari pe an.

Rareş Buhai este în clasa a XII-a la Colegiul Liviu Rebreanu din Bistriţa şi a fost supranumit „micul geniu” de când se ştie: „Cam de pe clasa a doua a început tatăl meu să îmi arate câteva lucruri legate de programare”, îşi aminteşte Rareş.

La nouă ani, crea jocuri pe calculator, iar în clasa a şaptea şi a opta a ajuns în lotul de juniori la balcaniade, unde a câştigat bronz şi aur. Dar, pentru cununa de lauri, Rareş a muncit cât alţi zece la un loc. Lucrează aproape în fiecare zi cinci-şase ore suplimentar la informatică. Aşa a ajuns să ia medalii de aur în locul unor adolescenţi din ţări cu tradiţie.

E vorba şi de nişte competitori extraordinar de buni, care vin din ţările cu tradiţie, cum ar fi China, Rusia sau Statele Unite”, explică Constantin Gălăţan, profesor de informatică, citat de Digi24

După atâta muncă, Rareş are acum de ales între trei dintre cele mai bune universităţi de informatică din Statele Unite şi din lume. Până la sfârşitul lunii, trebuie să decidă. „M-am uitat la specificul fiecăreia, la cât de puternic e departamentul de informatică, ce profesori au”, spune el.

Marile valori pe care le produce învăţământul românesc de cele mai multe ori pleacă. Dar nu este rău că se duc la mari universităţi din lume, iar cu ocazia asta duc mai departe spiritul şcolii în care au învăţat”, afirmă Constantin Rus, directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.