Acasă Politic Bruxelles: Încă un pas spre crearea Parchetului European

Bruxelles: Încă un pas spre crearea Parchetului European

DISTRIBUIȚI

136453 – 30042015 – În rezoluția votată miercuri, eurodeputații subliniază că Parchetul European creat pentru a lupta împotriva fraudelor comise la bugetul UE și pentru a ajuta la recuperarea banilor contribuabililor trebuie să fie deplin independent și responsabil din punct de vedere democratic. Rezoluția Parlamentului European (PE) trece în revistă stadiul discuțiilor dintre statele membre și subliniază prioritățile Parlamentului în vederea creării Parchetului European.

”Este foarte important pentru noi să avem un Parchet European central”, a spus Monica Macovei, explicând că ”aceasta ar însemna că putem să combatem frauda efectiv și rapid, iar fondurile să fie recuperate mai ușor”.

”Noi, Parlamentul European, suntem gardienii banilor contribuabililor europeni”, a adăugat ea.

În rezoluție, eurodeputații au subliniat că structura Parchetului European trebuie să fie ”complet independentă de guvernele naționale și de instituțiile UE și protejată de influența și presiunea politică.”

Ei mai subliniază că regulile care guvernează distribuția jurisdicției între Parchetul European și autoritățile naționale trebuie să fie clar definite pentru a evita neclaritățile. Autoritățile naționale care se confruntă cu investigații care pot să fie de competența Parchetului European trebuie să fie obligate să informeze Parchetul despre ele, iar Parchetul trebuie să aibă dreptul de le prelua dacă acest lucru este considerat potrivit.

Procedurile de selecție pentru pozițiile de procuror trebuie să fie deschise, obiective și transparente, spun deputații. Ei sugerează un concurs deschis pentru candidați prin care procurorii să fie numiți de Consiliu și de Parlament prin acord comun, pe baza unor liste de rezervă realizate de Comisie, în urma unor evaluări efectuate de experți independenți. Procurorul General trebuie să fie numit prin aceeași procedură, după o audiere în Parlament, se mai arată în text.

Rezoluția a fost adoptată cu 487 de voturi pentru, 165 împotrivă și 33 de abțineri.

După ce statele membre îşi vor exprima acordul pentru crearea Parchetului European, Parlamentul trebuie să își dea consimțământul.

Comisia Europeană a prezentat propunerea pentru un Parchet General în iulie 2013.

Într-o rezoluție votată la 12 martie 2014, deputații au cerut Consiliului să implice Parlamentul în activitatea sa și au făcut sugestii privind aspectele cheie ale Parchetului European, cum ar fi structura, independența, procesul de luare a deciziilor, sfera de competență, instrumentele de investigare, acceptabilitatea dovezilor, revizuirea judiciară și protecția legală.

Doar 31% din recomandările judiciare ale Oficiului European Anti-Fraudă (OLAF) au dus la trimiteri în judecată în perioada 2006 – 2013.

Statele membre raportează anual aproximativ 500 milioane de euro din veniturile și cheltuielile UE care se pierd din cauza unor fraude suspectate. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.