Acasă Externe Agenda Europeana Bruxelles: UE a aprobat acordul Rusia-Ungaria privind livrarea de combustibil nuclear pentru...

Bruxelles: UE a aprobat acordul Rusia-Ungaria privind livrarea de combustibil nuclear pentru centrala Paks

DISTRIBUIȚI

136198 – 21042015 – Comisia Europeană (CE) a aprobat acordul dintre Ungaria şi Rusia cu privire la livrarea de combustibil radioactiv pentru Centrala Nucleară de la Paks, a anunţat luni Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, relatează MTI. Comisia a informat Guvernul, printr-o scrisoare oficială, că Agenţia Euratom Supply a aprobat înţelegerea, a declarat Lazar.

Aprobarea îndepărtează toate obstacolele care blocau modernizarea centralei de la Paks, a subliniat el.

„Acum problema nu este dacă modernizarea continuă, ci în ce fel”, a continuat oficialul ungur, anunţând că lucrările de construcţie la cele două reactoare noi ar putea să înceapă în 2018.

Lazar a insistat că este vorba despre un „mare succes” ca Guvernul Orban să poată să convingă CE că acordul Rusia-Ungaria „vizează mai degrabă consolidarea securităţii energetice a Europei decât să sporească dependenţa Ungariei de Rusia”.

Şeful de Cabinet a precizat că Ungaria a încheiat trei acorduri cu Rusia, privind construirea, managementul şi aprovizionarrea celor două noi reactoare de la Paks. Cel de-al treilea a necesitat aprobarea directă a CE, a adăugat el. Lazăr a anunţat că Guvernul şi CE negociază în continuare cu privire la probleme în domeniul concurenţei şi achiziţiilor.

Contractorii care urmează să efectueze lucrările de modernizare este necesar să fie selectaţi conform regulilor europene în domeniul achiziţiilor publice, a spus Lazar, adăugând că „toate acestea sunt în concordanţă cu intenţiile şi interesele Ungariei”.

Centrala de la Paks urmează să fie modernizată de către Rosatom din Rusia, cu un credit de la statul rus, anunță zf.ro

Uniunea Europeană blocase acordul în valoare de 12 miliarde de euro dintre Ungaria şi Rusia pentru construirea celor două reactoare nucleare în Ungaria, întrucât acesta presupunea şi importarea de combustibil exclusiv din Rusia, potrivit Financial Times.

Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), care avizează toate contractele de alimentare cu combustibil, a decis să nu aprobe înţelegerea în forma propusă de Ungaria şi Rusia. Guvernul de la Budapesta a făcut apel contra deciziei Euratom, însă Comisia Europeană a menţinut hotărârea iniţială.

Criticii acordului dintre Ungaria şi Rusia şi-au exprimat teama privind creşterea dependenţei energetice a Ungariei faţă de Rusia. De asemenea, mai mulţi oficiali europeni şi-au manifestat îngrijorarea legată de faptul că Moscova foloseşte politica din domeniul energiei pentru a diviza Europa şi pentru a crea tensiuni între statele membre UE în ceea ce priveşte menţinerea sancţiunilor impuse Rusiei pentru rolul pe care-l joacă în criza din Ucraina. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.