Acasă Cultura/Media București: ”Adevărul despre cei care nu există – jurnalism și activism pentru...

București: ”Adevărul despre cei care nu există – jurnalism și activism pentru drepturile celor cu dizabilități din centrele finanțate de stat”, un proiect Centrul de Investigații Media – Centrul de Resurse Juridice

DISTRIBUIȚI

 136392 – 28042015 –  Conform celei mai recente statistici apartinand Ministerului Muncii, la sfarsitul lunii iunie 2014  aproximativ 25.000 de persoane cu dizabilitati intelectuale se aflau inchise in 771 de centre de asistenta sociala de stat: 17.129 de adulti si 7.746 de copii. Aceste persoane se afla, in Romania zilelor noastre, intr-o situatie de maxima vulnerabilitate, in ciuda faptului ca, teoretic, ele traiesc sub tutela si sub autoritatea institutiilor statului, obligat prin Constitutie sa respecte drepturile tuturor cetatenilor sai. Lor li se alatura alte mii de persoane aflate in ingrijirea statului dar plasate, prin contract, unor entitati private. Numarul exact al acestora nu este cunoscut.

Comitetul European pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei a atras atentia asupra conditiilor extreme in care aceste persoane vulnerabile isi duc viata in institutii in toate rapoartele despre sistemul de asistenta pentru persoanele cu dizabilitati din Romania intocmite din 1995 incoace.

In prima jumatate a anului 2014, Centrul de Investigatii Media a documentat si prezentat, cu ajutorul expertilor Centrului pentru Resurse Juridice, cazul unui centru privat pentru persoane cu dizabilitati care functiona ilegal in Breaza, Prahova, si unde au murit in conditii suspecte sase beneficiari. Pentru cinci dintre acestia au fost intocmite acte de deces false.

Conform unei statistici a Centrului de Resurse Juridice, in ultimii patru ani, in institutiile din jumatate din judetele tarii au murit peste 1.500 de oameni.

Prevalandu-se de faptul ca aceste persoane vulnerabile au nevoie de protectie si trebuie, asadar, izolate in aceste centre, autoritatile tin presa si societatea la distanta de realitatile acestui sistem. Mass-media si societatea civila romaneasca au dificultati reale in a intra si documenta viata celor inchisi acolo, pentru a depasi aceasta bariera fiind necesare tehnici si metode ce tin de jurnalismul de investigatie.

Autoritatile romane ascund pe cat pot realitatea cruda din aceste institutii, establishmentul politic de la Bucuresti fiind, fara indoiala, constient de impactul devastator pe care informatiile reale si, eventual, imaginile din aceste centre le pot avea asupra imaginii externe a tarii.

Mai este insa un rationament pentru care autoritatile tin acest sistem departe de ochii societatii: departe de ochii curiosilor, sutele de milioane de euro alocate anual domeniului isi pot pierde mai usor urma.

In aceste conditii, in luna martie, Centrul de Investigatii Media, in parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice, a demarat proiectul „Adevarul despre cei care nu exista – jurnalism si activism pentru drepturile celor cu dizabilitati din centrele finantate de stat”.

Proiectul va ataca exact aceste doua aspecte: coruptia in sistemul de asistenta sociala pentru persoanele cu dizabilitati si consecintele coruptiei asupra modului in care acestor persoane extrem de vulnerabile li se respecta Drepturile Omului.

In cele 14 luni de implementare a proiectului, vom selecta aproximativ 40 de jurnalisti si activisti civici care vor primi training de la specialistii CIM si CRJ pentru a putea documenta situatii punctuale de abuz sau cheltuire ilegala a fondurilor publice care sunt destinate beneficiarilor sistemului de asistenta sociala pentru persoanele cu dizabilitati. Trei dintre acestia vor primi si un sprijin financiar de 650 de euro pentru a putea documenta si prezenta un caz concret, sub forma unei investigatii de presa. Eforturile jurnalistilor selectati in proiect vor fi dublate de cele ale expertilor in monitorizare ai CRJ, care vor verifica, prin vizite neanuntate, modul in care drepturile persoanelor cu dizabilitati mintale sint respectate in institutii si vor redacta rapoarte in acest sens.

In functie de particularitatile fiecarui caz in parte, specialistii CRJ vor face plangeri penale si vor urmari in justitie responsabilizarea celor gasiti vinovati pentru incalcarea drepturilor acestor beneficiari.

Ulterior, in cadrul celor sase dezbateri regionale organizate impreuna cu partenerul CRJ, vor fi prezentate rezultatele investigatiilor publicate, precum si mecanismele de monitorizare specifice acestui domeniu, astfel incat jurnalisti, bloggeri si activisti locali sa aiba insturmentele necesare pentru a investiga orice abuz din acest sistem.

La conferinta finala care va incheia proiectul vor fi prezentate rezultatele tuturor activitatilor, rezultatele demersurilor in justitie, precum si eventualele propuneri legislative care ar putea fi formulate urmare a descoperirilor facute. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.