Acasă Cultura/Media Bucuresti: Biserica dotată cu senzori de cutremur

Bucuresti: Biserica dotată cu senzori de cutremur

DISTRIBUIȚI
Biserica Sfantul Nicolae - Aroneanu
Biserica Sfântul Nicolae – Aroneanu, foto: Constantin Ciofu

– 136153 – 20042015 – Biserică protejată de cutremur. Un lăcaş de cult din Iaşi va avea izolatori antiseismici! – O biserică monument istoric din județul Iaşi, construită în 1594, o să fie primul lăcaş de cult căruia i se vor monta izolatori antiseismici. Practic, în următoarele 2 luni, fundaţia va fi refacută astfel încât, biserica să reziste şi unui cutremur de 7 pe Richter. Lucrările fac parte dintr-un proiect cu fonduri europene, în valoare de 2 milioane de euro.

La biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Aroneanu, judeţul Iaşi, muncitorii lucrează la foc continuu. Asta pentru ca lucrarea, care prevede montarea unui sistem de 48 de izolatori antiseismici să fie gata la timp. Practic, toată greutatea clădirii va fi preluată de nişte bile antiseismice, iar biserica va putea sa oscileze odată cu mişcarea telurică.

„O să fie primul monument istoric biserică care va avea sistem antiseismic pe bile. În sensul că nu va mai lucra pe temelia veche, ci are două noi temelii şi între aceste două noi temelii va veni acest sistem antiseismic,” a spus Benone Moruzi, primarul comunei Aroneanu, citat de Digi24.ro.

Odată montaţi, izolatorii antiseismici pot rămâne 50 de ani, timp în care vor fi monitorizaţi periodic de către specialişti.

Aurel Daniluc, maistru lucrări: „Greu nu e, dar e dificultate tehnică, de durată. Se lucrează cu oţel beton gros. Spaţiul fiind strâmt, de multe ori se lucrează în poziţia în genunchi, nu se poate altfel, nu permite spaţiul.”

Pe lângă biserică, se doreşte şi refacerea întregii curţi vechi, iar la final lacasul de cult va fi inclusă în circuitul turistic.

„Biserica din Aroneanu este din 1594 singura ctitorie a voievodului Aron Vodă. De aceea e foarte importantă şi din punct de vedere istoric, chiar dacă este prea puţin cunoscută de cei din jur şi chiar din Iaşi şi din împrejurimi, totuşi ea are valoare istorică,” a explicat Ovidiu Buzenchi, preot paroh la biserica Aroneanu.

Lucrările, în valoare de două milioane de euro ar trebuie să fie finalizate la sfârşitul anului, însă constructorii spun că acestea se vor termina cu două luni mai devreme. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.