Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: DNA cere încuviinţarea pentru arestarea deputatului Ion Ochi

Bucureşti: DNA cere încuviinţarea pentru arestarea deputatului Ion Ochi

DISTRIBUIȚI

136193 – 21042015 – Procurorul șef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţei (PÎCCJ) cererea și referatul întocmit de procurori, în vederea sesizării ministrului Justiției pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea reținerii și a arestării preventive a deputatului Ion Ochi, pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Acuzațiile vizează perioada în care Ochi era vicepreședinte al Consiliului Județean (CJ) Brașov.

Potrivit unui comunicat al DNA; în a doua jumătate a anului 2011, fără respectarea prevederilor OUG nr. 34/2006 privind achizițiile publice, Ion Ochi a convenit cu Cristian Dorin Nica ca firma acestuia din urmă, să execute lucrări de reparații ale drumului județean 112D, între localitățile Prejmer și Lunca Câlnicului. Prin aceasta, Ochi a urmărit obținerea de foloase materiale necuvenite, precum și de capital electoral pentru alegerile parlamentare care urmau să se desfășoare în toamna anului 2012 (alegeri în urma cărora a și devenit deputat).

Aceste lucrări au fost efectuate în proporție de aproximativ 60% în perioada noiembrie-decembrie 2011, fără să existe vreo cerere din partea CJ Brașov, fără a exista vreun contract, fără specificații tehnice și fără supraveghere din partea unui diriginte de șantier.

Lucrările au fost executate necorespunzător, nu au fost finalizate, iar în prezent drumul județean respectiv se află într-o stare comparabilă cu cea de dinaintea reabilitării, fiind necesare, potrivit estimărilor, aceleași reparații.

Pentru a crea o aparență de legalitate și pentru a putea justifica decontarea și plata lucrărilor, firma lui Cristian Dorin Nica a participat la o procedură formală de achiziție publică, context în care, la instigarea lui Ion Ochi, comisia de evaluare a ofertelor a declarat câștigătoare societatea omului de afaceri cu un punctaj maxim, deși oferta depusă nu a fost în realitate analizată.

Mai mult, pentru a-i asigura folosul, Ochi i-a determinat pe ceilalți participanți care au contestat procedura licitației să-și retragă contestațiile formulate.

Comisia de evaluare a ofertelor, din care au făcut parte și inculpații Viorel Costea și Nicolae Blaga, a fost constituită la data de 12 ianuarie 2012, printr-o dispoziție a președintelui CJ Brașov.

În acest sens, la data de 2 aprilie 2012, Ion Ochi, în baza împuternicirii emise de președintele CJ Brașov, a semnat un contract pentru executarea unor lucrări deja efectuate.

Ulterior, la data de 26 aprilie 2012, firma lui Nica a depus un centralizator de lucrări pe luna aprilie 2012 și situația de șantier aferentă aceleași luni, prin care se atesta și se solicita decontarea unor lucrări în valoare de 2.507.444, 30 lei, ceea ce reprezenta peste 60% din valoarea totală a contractului.

Pe parcursul anului 2012, pentru a evita plata unor penalități de către firma omului de afaceri, în baza unor adrese trimise de primarul localității Prejmer, inculpatul Todorică Constantin Șerban, la solicitarea lui Ion Ochi și pe baza unor referate întocmite de Viorel Costea, contractul a fost prelungit succesiv prin 4 acte adiționale, ultima dată la 28 septembrie 2012, prelungindu-se fără termen.

Până la acea dată, lucrările respective nu au fost finalizate și nici recepționate, suferind deteriorări semnificative din cauza modului necorespunzător de efectuare a lucrărilor.

În schimbul atribuirii contractului respectiv, Ion Ochi i-a pretins omului de afaceri ca materialele necesare (agregate minerale) să fie achiziționate de la firma pe care o administra în fapt, lucru care s-a și întâmplat ulterior. Mai mult, plățile către această firmă, totalizând 490.000 lei, au fost făcute doar după ce societatea lui Cristian Dorin Nica a primit banii de la CJ Brașov.

Prin acest mecanism, firma beneficiară a contractului de lucrări publice a obținut un folos necuvenit în valoare de 2.507.444, 30 lei, sumă care reprezintă totodată prejudiciu pentru CJ Brașov.

Față de Nicolae Blaga, director al Serviciului de Administrare Drumuri din cadrul CJ Brașov la data faptei, și Viorel Costea, șef al Direcției de Administrare Drumuri din cadrul CJ Brașov la data faptei, procurorii anticorupție au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile, ei fiind acuzaţi de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, față de Cristian Dorin Nica, director al unei societăți comerciale, a fost dispus control judiciar pentru 60 de zile, sub acuzaţia de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată și dare de mită.

Față de Todorică Constantin Şerban, primar al localității Prejmer, judeţul Brașov, a fost luată măsura controlului judiciar pentru 60 de zile, cu privire la săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, precizează DNA. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.