Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti Bucureşti: Investiţiile în start-up-uri, încurajate prin noua lege „business angels”

Bucureşti: Investiţiile în start-up-uri, încurajate prin noua lege „business angels”

DISTRIBUIȚI

 136476 – 30042015 –  Investitorii individuali vor fi scutiţi de  plata unor impozite, pentru stimularea unui mediu economic favorabil investiţiilor în IMM-uri nou înfiinţate (start-up-uri). Ieri, în Camera Deputaţilor, for decizional, a fost adoptat Proiectul de Lege nr. 26/2015, privind stimularea investitorilor individuali (business angels).

Un investitor individual, cunoscut şi ca investitor „providenţial” sau business angel este o persoană fizică posesoare de capital, de expertiză şi de dorinţa necesară realizării unei investiţii într-un start-up. Pe piaţa financiară locală, aceşti business angels contribuie cu capital propriu, de la 10.000 de euro, până la maximum 200.000 de euro, în anumite condiţii şi prin asumarea unui risc înalt, la finanţarea afacerilor din sectoarele economice care prezintă un potenţial sporit de creştere, de exemplu IT şi tehnologie.

„Nevoia acestei legi a devenit evidentă, în contextul economic actual, favorabil dezvoltării capitalului de risc, existent în ţară şi/sau atras din surse externe, destinat afacerilor aflate în stadiu timpuriu, cu efect multiplicator în economie. În Uniunea Europeană există circa 30.000 de investitori business angels şi 350 de reţele şi grupuri organizate de astfel de investitori. În România, aceşti investitori nu beneficiau, până acum, de nici o facilitate acordată de stat. Această stare de fapt făcea ca sume relativ importante de capital de risc să NU fie investite în economia naţională. Prin această lege şi prin alte măsuri luate de Guverunul Ponta pentru încurajarea tinerilor antreprenori, urmărim păstrăm banii şi ideile bune în ţară, să creeăm un mediu investiţional stimulativ pentru toată lumea”, a declarat deputatul Aurelia Cristea.

Facilitățile fiscale de care va beneficia, în urma implementării acestei legi, un business angel se referă la scutirile de la plata impozitului pe veniturile sub formă de dividende, pentru o perioadă de 3 ani, din momentul dobândirii părţilor sociale, pentru dividendele aferente părţilor sociale dobândite şi de la plata impozitului pentru câştigul stabilit din transferul părţilor sociale dacă înstrăinarea are loc după cel puţin 3 ani de la dobândire.

Orice persoana fizică poate deveni investitor individual/business angel, dacă îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: este o persoană din afara societăţii şi dobândeşte calitatea de asociat al acesteia prin aportul său în numerar la capitalul social al societăţii, rezultând emiterea de noi părţi sociale în favoarea sa; investeşte o sumă cuprinsă între 3.000 de euro şi 200.000 euro (suma investită va fi plătită prin intermediul sistemului bancar din România şi va fi înregistrată în contabilitatea societăţii); nu deţine, ca urmare a investiţiei, în nume propriu sau prin persoane interpuse, mai mult de 49% din capitalul social al societăţii în cauză; beneficiarul investiţiei sale este un SRL (societate cu răspundere limitată), în condiţiile art. 2 din Legea societăţilor nr. 31/1990, potrivit unui comunicat primit de la cabinetul deputatului Aurelia Cristea. – PROMPT MEDIA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.