Acasă Bucuresti-Ilfov Bucuresti București: Patronii de taxi vor cursă minimă de 10 lei

București: Patronii de taxi vor cursă minimă de 10 lei

DISTRIBUIȚI

Majoritatea taxiurilor merg pe GPL și sunt uzate peste măsură – 136027 – 14042015  –   Companiile de taxi discută posibilitatea impunerii unei taxe minime pentru o cursă: 10 lei, regula nescrisă aplicându-se deja pe stradă, chiar dacă nu este în concordanță cu legea.

            Patronii de taxi nu spun însă că majoritatea mașinilor pe care le au, depășite fizic și moral, circulă pe GPL, litrul acestui combustibil fiind de până la trei lei, cu mult sub prețul benzinei sau motorinei.

Viceprimarul general al Capitalei, Cornel Pieptea, a explicat că, potrivit legii, nu se poate impune o taxă minimă pentru o cursă: „Singura variantă prin care s-ar putea impune așa ceva, ar fi că taxa de pornire să fie de 10 lei și să nu mai fie taxați următorii 2-3 kilometri”, notează Evenimentul Zilei.

Cert este că patronii de taxi au găsit și formula prin care să impună legal taxa minimă de 10 lei pe cursă: 5 lei tarif de pornire, iar apoi prețul pentru un kilometru parcurs să crească de la 1,39 lei până la 1, 60 – 1,75 lei, cât practică deja unele companii de taxi, ca Meridian, Taxi 2000 sau Taxi AS.

”Legea taxiurilor este în Parlament și până nu se votează, nu se poate schimba mare lucru. Sunt probleme pentru că aproape 80 la sută din licențe sunt expirate, iar Municipalitatea avizează greu noile licențe. S-au depus dosarele, dar sunt prea puțini oameni care se ocupă de această problemă”, a explicat Anghel Ilie, patronul firmei Cris Taxi.

Potrivit reprezentanțiilor Consiliului Concurenței, piața de taxi este atent monitorizată.

De altfel, anul trecut, opt companii de taxi din Capitală au fost amendate pentru că au participat la o înțelegere având ca obiect fixarea tarifului de transport de persoane în regim de taxi.

 Companiile sancționate dețin 70% din piață: Pelicanul Grup Taxi (amendă de 24.039 euro), Pelicanul Grup Internațional Filiala București (311 euro), Meridian Taxi (sancționat cu 38.584 euro), Meridian Taxi Plus (10.404 euro), AutoCobalcescu (375.831 euro), Confort Taxi (1.019 euro), Cristaxi Service (48.963 euro) și Grup AȘ 2000 Transcom (5.870 EURO).

Reprezentanții Consiliului Concurenței susțin că acțiunile autorităților de autorizare, dar și anumite prevederi legislative care facilitează schimbul de informații sensibile între întreprinderi concurente (prin consultarea acestora, grupate în asociații, în materie de tarif maxim), au favorizat respectivul comportament anticoncurențial.

Până în prezent, abia jumătate dintre cei care dețin cele 15.000 de licențe de taxi eliberate de Primăria Capitalei au venit cu toate actele pentru a reînnoi licența care expiră anul acesta. – PROMPT MEDIA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.